Mat, Recept

Ris med ajvar

Kan jag tröttna på ajvar? Tror inte det. Röran är ju så god och billig; dessutom passar den till allt. Häromdagen då jag hade bråttom eftersom lunchrasten endast är en timme och jag måste hinna hem och laga mat och äta på samma timme så kände jag mig lite stressad. Normalt brukar Joe börja med maten men vissa dagar har vi skola samtidigt. Så den dagen hann jag inte riktigt tänka på vad jag skulle laga utan slängde snabbt ihop saker jag gillar, bland annat ajvar. Jag tänkte laga någon rätt med stekt ris men samtidigt var jag sugen på ajvar så jag funderade på om det gick att kombinera dem – och det gjorde det. Ris med ajvar är verkligen en underbar blandning. Det är Balkan som möter Asien på en tallrik. För den som älskar kryddig men mild mat är detta en härlig blandning. Jag gjorde rätten igen för den var så god. Dessutom är den billig och snabb. Det enda tråkiga är att det kanske inte ser så vackert ut på tallriken.

Ingredienser:

  • 1 buljongtärning
  • 2 portioner ris
  • 150 g quornbitar
  • 1 ½ dl sojabönor
  • 1 dl majs
  • 1 msk sojasås
  • 2 krm sambal oelek
  • 3/4 dl ajvar relish

Stek quornbitar, sojabönor och majs i lite matfett i en stekpanna. Det ska vara relativt låg värme då allt bara ska bli genomvarmt.

DSC_0005

Koka riset och buljongtärningen tillsammans. Det ska inte vara så mycket vatten i kastrullen eftersom det inte ska silas av sen när riset är klart. Ha hellre för lite vatten så att mer kan tillsättas vid behov. Riset ska absorbera buljongsmaken.

DSC_0006

När grejerna i stekpannan blivit genomvarma, ringla lite sojasås över allt och sänk till lägsta temperaturen och låt det stanna på värmen.

DSC_0007

När riset är klart och nästan allt vatten är borta så ska det ha tjocknat till i kastrullen. Rör om så att inget bränns.

DSC_0008

Häll över riset i stekpannan. Tillsätt även ajvar och sambal och rör om ordentligt så att allt blandas. Låt rätten stå på värmen tills resten av vätskan är borta.

DSC_0011

Sen är det bara att servera! Denna proteinrika rätt är så enkel och så god. Den är smakrik och färgglad. Mitt tips är att ha en trevlig sallad till! Hoppas det smakar!

DSC_0014

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *