Mat, Recept

Quorn tikka masala

På sistone har jag ätit ute rätt mycket, speciellt indiskt som är ganska dyrt. När man märker hur mycket dessa restauranger kan ta betalt bara för att det är svårt för många svenskar att laga dessa rätter så undrar jag varför jag inte gör mer indisk mat i mitt hem då mina föräldrars rötter och kultur inkluderar den kulinariska biten? Så idag tänkte jag ge er ett indiskt recept på quorn tikka masala som är en vegetarisk variant av den otroligt populära indiska rätten “chicken tikka masala”. Rättens ursprung är debatterat för en del hävdar att den kommer från södra Asien medan andra påstår att en indier uppfann receptet i Skottland. Vem det än var som skapade denna utsökta rätt så är det något väldigt gott. Det är en krämig gryta som innehåller milda men mustiga kryddor och bitar av kyckling – eller i mitt fall – quorn. Kryddblandningen är så populär att den finns att köpa som färdig kryddmix i alla livsmedelsbutiker i Sverige. Men varför lägga pengar på det när man kan göra den själv?

Ingredienser:

 • 1 msk olja
 • 150 g quorn bitar
 • 1 hackad gul lök
 • 2 pressade vitlöksklyftor
 • 1 dl vatten
 • 1 tsk tomatpuré
 • 2 krm chilipulver
 • 1 msk paprikapulver
 • 1 tsk koriander
 • ½ tsk ingefärapulver
 • 1 krm kardemumma
 • 1 krm cayennepeppar
 • 1 krm gurkmeja
 • ½ tsk spiskummin
 • 1 dl turkisk yoghurt

Stek quorn, lök och vitlök i lite olja. Börja hett men sänk värmen till medeltemperatur när det fräser till. Rör om lite då och då så att inget bränns.

DSC_0001

Tillsätt vatten och resten av ingredienserna förutom yoghurten och sänk till låg värme. Rör om så att allt får absorbera kryddsmaken.

DSC_0002

När allt är genomvarmt så ska yoghurten tillsättas. Rör om ordentligt tills allt blandats. Låt sedan rätten stå på lägsta temperaturen tills yoghurten blivit varm.

DSC_0003

Sen är det bara att servera med ris till. Det går även bra med naan eller annat indiskt bröd, t.ex. chapati. Tänk på att man äter basmati i södra Asien, men annat ris funkar också. Jag la även på lite ärtskott på toppen. Hoppas det smakar! Detta är ett mycket billigare alternativ till indisk restaurangmat! Och gott är det också!

DSC_0009

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *