Mat, Recept

Rotmos

Anledningen till att det inte skrivs så mycket här nuförtiden är för att köket inte riktigt använts så flitigt. Då man har mycket plugg går det inte riktigt att spendera för mycket tid på att laga nya rätter; därför har vi mest ätit sådant som redan finns på sidan. Men idag gjorde jag något nytt. Eller, det här är inget nytt för mig, men det är första gången jag har ett eget recept på det – nämligen rotmos. Jag vet inte varför jag inte skrivit om rotmos tidigare då det är så typiskt för den svenska husmanskosten. Dessutom är det superbilligt och perfekt för hösten så detta faller under mina höstiga recept också. Utöver det så är receptet även veganskt då jag använder mjölkfritt margarin! Så de flesta kan äta detta.

Ingredienser:

  • 2 stora potatisar eller 3 medelstora (en stor potatis är lika stor som en hand ungefär)
  • 1 kålrot eller 2 små palsternackor
  • 1 stor morot
  • 1 buljongtärning
  • 15 – 20 g margarin

Börja med att skala alla rotfrukterna. Skär dem därefter i stora bitar. Man behöver inte skära upp dem men det kokar snabbare och underlättar mosandet senare. Lägg i bitarna i en kastrull och täck med vatten. Släng i en buljongtärning och låt det koka i ungefär 20 minuter, helst under lock.

DSC_0001

När det kokat färdigt och rotfrukterna är någorlunda mjuka, sila av men spara buljongvattnet.

DSC_0002

Tillsätt margarin till rotfrukterna och mosa allt till en slags klumpig massa. Det kan vara lite tufft med kålrötter men har man skurit dem i bitar innan kokning ska det gå bra.

DSC_0003

Häll i lite av buljongen och rör ihop tills rätt konsistens uppnås. Man brukar bara behöva lite av vätskan. Resten kan sparas som en god soppa! Sen är det bara att servera. Det traditionella upplägget är tillsammans med någon slags korv och grönsaker till.

DSC_0005

Hoppas det smakar! Jag tycker rotmos är ett supergott alternativ till potatismos som dessutom är mer vitaminberikat. Perfekt till hösten!

DSC_0004

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *