Desserter, Recept

Vit kladdkaka

Häromdagen kom mina kompisar hem till mig för att vi skulle arbeta med examensarbetet tillsammans. Jag som gillar att bjuda på fika när vänner är på besök bestämde mig för att göra en kladdkaka åt dem men ville inte göra den vanliga varianten. Så jag kikade runt lite på olika sidor om varianter av kakan och bestämde mig för att göra en vit kladdkaka. Det är helt enkelt en kladdkaka gjord på vit choklad. Den är precis lika kladdig som den vanliga och minst lika god! Det finns många olika recept på hur man gör kakan men jag tolkade de som fanns och gjorde en egen. Mitt recept avser en form på 24 cm i diameter – men jag gjorde den i två helt andra former till bilderna. Mina springformar är på 25 cm och 18 cm. Så för att få till en kladdkaka för en form på 25 cm, ta en tredjedel extra av varje ingrediens. För en 18 cm kaka, använd endast hälften av mängden som står på listan! Det är viktigt att få rätt mängder till sin form för annars kan kakan bli för tunn eller för tjock vilket i sin tur ger den fel konsistens.

Ingredienser (24 cm i diameter):

  • 150 g smör eller margarin
  • 150 g vit choklad i bitar
  • 3 ägg (kan bytas ut mot 1 – 2 dl havregrädde för en vegansk kaka)
  • 2 dl socker
  • 1 ½ dl mjöl

Sätt ugnen på 150 grader. Smörj insidan av en springform eller klä den med bakplåtspapper. Läcker formen är det bra att klä utsidan av den med aluminiumfolie så inget läcker i ugnen. Folien förhindrar även att smeten rinner ur formen om man klär den rätt.

Börja med att smälta smöret. När det smält helt, flytta kastrullen från värmen och tillsätt den vita chokladen. Rör om tills chokladen smält och det blir en ljusgul blandning.

DSC_0006

Vispa ägg och socker i en skål. Det ska bli pösigt men undvik stora mängder skum. Sockret ska bara lösas upp. Är man vegan går det utmärkt att byta ut äggen mot havregrädde.

DSC_0008

Häll i mjöl och chokladblandningen i smeten och rör om tills det blir en slät smet. Vispa inte för det ska helst inte vara luft i kakan.

DSC_0009

Häll sedan smeten i formen och grädda i en halvtimme för 24 cm kaka, 40 minuter för 25 cm kaka eller 25 minuter för 18 cm kaka. Tänk på att tiden varierar så kolla alltid 5 minuter innan. Och glöm inte att läcktesta formen innan den ställs in i ugnen för det är inte roligt att rengöra en ugn kan jag lova!

DSC_0010

När kakan är färdig ska ytan bli ljusbrun, nästan guldaktig. Kakan kan dallra lite i mitten men så länge kanterna är klara är den färdig. Låt den inte stå i ugnen för länge för då börjar den bli krispig istället.

Låt kakan svalna tills det går att ta i formen.

DSC_0011

Sen är det bara att ställa in kakan i kylskåpet. Den ska stå där i minst fyra timmar för att stelna till i mitten och även förvaras kallt om det blir kaka över. Vill man flytta över kakan till ett annat fat är det bra att frysa kakan i en halvtimme så den blir hård nog att klara ett lyft, annars faller den isär.

Därefter är det bara att servera kakan, gärna med lättvispad grädde och färska bär till!

DSC_0012-Edit

Den blir så otroligt kladdig och god i mitten. Den är oemotståndlig!

DSC_0015-Edit

Hoppas det smakar!

DSC_0016-Edit

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *