Mat, Recept

Linsgryta med röd curry

Häromdagen experimenterade jag lite i köket med saker jag behövde bli av med som bara låg och skräpade i skafferiet. Vi har alltid linser hemma men jag känner inte till så många recept där de kan användas utöver de jag redan skrivit om. Så jag ville skapa något nytt helt enkelt. Efter en rad försök och förbättringar och korrigeringar har jag nu kommit fram till en supergod linsgryta som faktiskt är den bästa och godaste jag ätit. Grytan är helt vegansk och är riktigt billig. Den är perfekt när man behöver lunchlådor för stressiga dagar. Dessutom är den mättande och uppiggande så man får snabbt energi av den. Det är en rätt som är perfekt för en student med smal plånbok, men även lämplig för den som uppskattar god mat. Grytan är även lite av en kulturkrock då den är baserad på en indisk daal men innehåller thailändska kryddor så den verkligen kopplar ihop sydasiatisk kultur.

Ingredienser (4 stora eller 6 medelstora portioner):

 • 1 ½ dl röda linser
 • 1 ½ dl gröna linser
 • 4 – 5 msk olivolja
 • 1 tärnad paprika av valfri färg
 • 1 msk tomatpuré
 • 1 stor hackad gullök eller 2 msk lökpulver
 • 3 pressade vitlöksklyftor eller 3 krm vitlökspulver
 • 2 ½ msk röd currypasta
 • 1 paket krossade tomater (350 – 400 g)
 • 1 burk lätt kokosmjölk
 • 1 buljongtärning
 • 1 tsk persilja
 • 1 dl ärtor
 • 1 dl majskorn

Börja med att hälla upp olivolja i en stor stekpanna eller gryta. Lägg i linserna, paprikan, tomatpurén, löken, vitlöken och currypastan. Värm upp och rör om så att alla linser blandas med curryn och tomaten.

DSC_0018

När det börjar bli varmt, tillsätt krossade tomater, kokosmjölk och en buljongtärning. Rör om tills allt blandas ordentligt och buljongen löses upp. Låt det koka upp och sänk sedan värmen så det puttrar.

DSC_0019

Låt grytan puttra i 10 minuter. Tillsätt därefter lite vatten för annars kommer det börja brännas i grytan eftersom de röda linserna vid det laget bör ha öppnats. Rör om igen och låt det puttra några minuter till. Grytan kommer tjockna lätt så tillsätt vatten vid behov. När linserna mjuknat och är mjuka nog att ätas ska ärtorna, majsen och persiljan tillsättas. Det brukar ta totalt 15 – 20 minuter innan linserna blir mjuka nog. Rör om och tillsätt vatten vid behov.

DSC_0020

Låt grytan puttra på lägsta temperaturen tills ärtorna och majsen är genomvarma. Smaka av och tillsätt salt och peppar om så önskas. Tänk på att de gröna linserna har lite tuggmotstånd jämfört med de röda. Vill man inte ha det så ska man koka dem först och sen ha dem färdigkokta till det här receptet. Men jag gillar dem lite hårda.

Sen är det bara att servera grytan med ris till. Den går även att frysa ner i veckor eller kylas ner i kylskåp i ett par dagar så gör i större mängd och ha i lunchlådan! Hoppas det smakar!

DSC_0022

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *