Mat, Recept

Korma

Korma är en rätt alla sydasiater blir glada av. Det är en rätt som äts flitigt i Bangladesh, Indien och Pakistan men har även nått vissa delar av Europa som har sina egna varianter nu. Korma är en lyxig och krämig gryta. Den kan ätas till pulao men även vanligt basmatiris funkar. Om man är på ett sydasiatiskt bröllop kan man med stor sannolikhet hitta korma på menyn bland annat.

Anledningen till varför korma är så “lyxigt” är för att den innehåller nötter och yoghurt. I vissa fall kan även kokosmjölk finnas, främst i den indiska varianten. Jag brukar göra den indiska varianten för jag gillar kokoslukten. Och på tal om lukt – när man lagat en korma så luktar hela ens hem underbart i flera timmar! Rätten är alltså inte bara god utan den luktar gudomligt. Så vad väntar ni på? Med mitt enkla recept kan ni ha det lyxigt i köket också – dessutom kan rätten enkelt veganiseras!

Ingredienser (8 portioner):

 • 25 g smör (använd margarin för vegansk version)
 • 1 medelstor gullök
 • 1 liten rödlök
 • 4 vitlöksklyftor
 • 1 bit ingefära lika stor som en tumme ungefär
 • 600 g sojabitar (jag använder 1 påse Quornbitar på 600 g)
 • 1 msk tomatpuré
 • 1 msk socker, sirap eller honung
 • 1 ½ tsk malen kanel
 • 1 ½ tsk malen kardemumma
 • 2 tsk spiskummin
 • 1 tsk malen koriander
 • 2 ½ tsk gurkmeja
 • 1 burk lätt kokosmjölk
 • 2 ½ dl lätt creme fraiche eller turkisk yoghurt (använd vegansk fraiche för veganvariant)
 • 2 dl kokta kikärtor
 • 100 g (ungefär 2 dl) mandelspån

Finhacka lökarna. Vill man inte ha olika lökar kan man byta ut dem mot en stor gullök istället (jag tog bilden nedanför innan jag la i rödlöken). Pressa vitlöksklyftorna. Skala och riv ingefäran. Stek lökar, vitlök och ingefära i smör i en stor stekpanna eller gryta.

DSC_0005

När löken börjar bli genomskinlig, tillsätt sojabitar och rör om ordentligt. Bränns det vid kan man ha i lite rapsolja för att rädda sojabitarna. Sänk värmen och låt allt bli genomvarmt under omrörning.

DSC_0006

När allt är genomvarmt, tillsätt tomatpurén, sockret och kryddorna. Rör om så att allt blandas ordentligt och smakerna absorberas. Korma är normalt sett en mild rätt men vill man så kan man ha i chili eller sambal också med kryddorna.

DSC_0007

Tillsätt kokosmjölk och kikärtor. Rör om ordentligt så att kokosmjölken blandas med kryddorna och grytan får en jämn färg. Låt det hela puttra en stund på svag värme så att det blir genomvarmt.

DSC_0008

Tillsätt mandeln och yoghurten sist. Sätt plattan på lägsta temperaturen och rör om hela tiden. Använder man yoghurt kan det klumpa sig lite men det är vanligt. Creme fraiche å andra sidan ger en mer len gryta. Smaken blir dock likadan oavsett vad man väljer.

Låt grytan puttra i fem minuter så att mandeln blir lite mjukare.

DSC_0009

Sen är det bara att servera till något typiskt sydasiatiskt. Normalt sett har man basmatiris eller pulao till men man kan även ha naan om man tycker om det.

DSC_0010

Aromatiskt, krämigt, smakfullt och färgstarkt – korma är verkligen supergott och förgyller vilken dag som helst. Hoppas det smakar minst lika gott för er!

DSC_0011

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *