Mat, Recept

Yoghurtris

Den mejeriprodukten som förekommer mest i det indiska köket är yoghurt eller smör. Just yoghurt är väldigt lyxigt i södra Asien. De finaste grytorna innehåller yoghurt – likaså de festliga marinaderna. Men även tillbehör åt det dyrare hållet innehåller yoghurt, t.ex. naan eller andra saftiga bröd. Idag tänkte jag dela med mig av ett recept på yoghurtris. Det är ett krämigt tillbehör som inte är så vanligt förekommande; men det uppskattas alltid. Riset har en syrlig och frisk smak samtidigt som den innehåller aromatiska kryddor. Riset är perfekt till en god indisk gryta men kan även serveras till något stekt.

Ingredienser:

  • 1 ½ msk olja eller smält smör
  • 2 portioner okokt basmatiris
  • 1 hackad rödlök (liten)
  • ½ tsk garam masala
  • 1 buljongtärning av valfri sort
  • 3 – 4 dl vatten
  • 1 skvätt citronjuice
  • 1 dl ärtor
  • 1 dl turkisk eller grekisk yoghurt

Börja med att blanda riset med löken och garam masala i en kastrull med lite olja i. Värm upp och fräs tills löken börjar bli genomskinlig.

dsc_0025

När löken är transparent och fin, tillsätt buljongtärningen och vattnet. Rör om tills buljongen löses upp. När vattnet börjar koka, sänk värmen och sätt ett lock på. Låt riset puttra under lock i tio minuter.

dsc_0026

Efter tio minuter bör det mesta av vattnet vara absorberat men det ska finnas lite kvar. Tillsätt då ärtor, citronjuice och yoghurt. Rör om ordentligt och låt riset puttra utan lock i fem minuter på lägsta värmen.

dsc_0027

Sen bör riset vara klart. Smaka av och känn efter om riset är ordentligt kokt eller inte. Är det inte det så bör lite vatten och lite yoghurt tillsättas så riset kan få puttra under lock igen. När riset är mjukt är det färdigt.

dsc_0028

Därefter är det bara att servera riset! Det är väldigt passande för en finare middag, men passar även till en helt vanlig måltid för den som gillar att äta gott. Hoppas det smakar!

dsc_0002

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *