Mat, Recept

Linsgryta med yoghurt

Idag insåg jag att jag inte skrivit här på ett bra tag och att det inte skrivits om mat på hur länge som helst. Jag rensade kameran och hittade flera hundra receptbilder. Mitt jullov börjar idag (fast jag har tre rapporter att skriva över lovet) så jag har lite tid att skriva mer. Därav är dagens inlägg ett recept på en krämig linsgryta med yoghurt. Linsgrytor kan nog ingen tröttna på. De är krämiga och smakrika, dessutom billiga och nyttiga. Jag ville göra en slags fusiongryta och kom på detta receptet när jag bytte ut kokosmjölk mot yoghurt i en av mina linsgrytor. Det blev supergott! Rätten är lite indisk men ändå inte. Vill man veganisera den kan man använda soyghurt också!

Ingredienser (2 portioner):

  • 3/4 dl röda linser
  • 1 buljongtärning
  • 150 g sojabitar (jag använder Quorn men det finns veganska alternativ)
  • 1 tsk timjan
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 msk curry
  • 2 krm garam masala
  • 1 krm koriander
  • 1 krm spiskummin
  • 1 – 2 dl turkisk yoghurt eller 1 dl naturell soyghurt blandat med 1 msk potatismjöl

Häll upp allt förutom yoghurten i en stekpanna. Tillsätt lite vatten så att alla ingredienser badar i vätska. Låt det hela koka upp. Rör om under tiden stekpannan värms upp så att kryddorna blandas och buljongen löses upp.

Rör om då och då och vänta tills linserna mjuknar. Vattnet kommer absorberas av linserna, så tillsätt mer vid behov så att det inte bränns. När linserna är klara ska det se ut ungefär som på bilden nedanför.

Tillsätt yoghurten när linserna är klara. Mängden yoghurt varierar beroende av hur mycket sås man vill ha. Stäng av värmen och rör om. Låt grytan puttra några minuter på eftervärmen.

Sen är det bara att servera. Grytan passar utmärkt till ris – gärna basmati!

Hoppas det smakar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *