Mat, Recept

Biff stroganoff

Innan ni börjar fråga, nej, detta är en vegetarisk blogg, så det är ingen biff i maten. Däremot tänkte jag dela med mig av ett recept på biff stroganoff idag – vegetarisk variant givetvis. Receptet är ursprungligen från Ryssland och har blivit väldigt populärt i världen. Korvstroganoff är väldigt populärt i Sverige men originalet innehåller biff. Dessutom är biff stroganoff mer mustig än korvstroganoff eftersom det är helt andra kryddbaser i grytorna. Hur som helst så är grytan riktigt god, speciellt dessa kalla dagar. Mitt recept är superenkelt att veganisera då det i princip är veganskt. Jag använder quornbitar som inte är veganska men det finns andra alternativ. Likaså kan matgrädden bytas ut mot vatten och redning vilket jag använder.

Ingredienser (4 portioner):

  • 300 g sojakött i bitar (jag använder quornbitar)
  • ½ tsk svartpeppar
  • 1 gräslök i skivor (klipp bort topparna)
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 ½ tsk potatismjöl, majsmjöl eller redning + 1 dl vatten eller 1 dl matgrädde
  • 1 buljongtärning + 4 dl vatten
  • 5 medelstora champinjoner i skivor
  • 1 dl vitt vin

Fräs sojaköttet i lite olja i en stor stekpanna. Tillsätt svartpeppar.

När bitarna är genomvarma, sänk värmen och tillsätt lök och vitlök. Rör om hela tiden tills lökarna blir glansiga. Tillsätt därefter senapen och rör in den i blandningen.

Blanda vatten med någon form av redning (se exempel i ingredienslistan) i en skål eller liknande. Vill man inte ha grytan vegansk så funkar det med matgrädde också eller creme fraiche (lite syrligare). Var lite försiktig om du använder potatismjöl. Börja snålt för annars kan du få otrevliga geléklumpar i grytan.

Tillsätt vatten, buljong och redningsvätskan till stekpannan och rör om. Låt grytan puttra en stund.

När grytan fått en bra och krämig konsistens, tillsätt champinjonerna och vinet och låt grytan puttra i ungefär 10 minuter på svag värme. Sen är grytan färdig och redo för servering. Ha gärna ris till grytan!

Mustigt, värmande och aromatiskt – hoppas det smakar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *