Mat, Recept

Carbonara

Pasta carbonara har nog alla hört talas om. Det är en krämig italiensk pastarätt med någon form av fläskkött (bacon, skinka, etc.). Dessutom innehåller rätten parmesan vilket inte är en ost vegetarianer kan äta. Jag har dock hittat lite ingredienser som kan ersätta de icke-vegetariska beståndsdelarna i rätten. Därav har jag lyckats framställa en vegetarisk carbonara. Rätten är krämig och len i smaken. Den är mild och rund så den funkar även när man är lite krasslig. Jag älskar min carbonara och hoppas ni gör det med!

Ingredienser (2 portioner):

  • 2 portioner spaghetti
  • 1 ägg
  • 1 dl ricotta
  • ½ dl matgrädde
  • 1 msk olivolja
  • 8 skivor vegetariskt skinkpålägg (t.ex. Pärssons)
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 1 tsk svartpeppar

Koka upp pastan. När spaghettin är färdig, ställ undan den en stund. Den får gärna svalna lite. Tänk på att låta pastan vara kvar i vattnet för det är viktigt att ha lite pastavätska.

Blanda ägg, ricotta och matgrädde i en skål. Ricottan ersätter parmesan i receptet.

Skär skinkpåläggen i mindre bitar. Stek dem i en stekpanna i lite olivolja. Tillsätt även vitlöken. Det kan hända att bitarna fastnar i varandra men så länge de inte bränns är det okej.

När bitarna börjar få lite färg, försök vända dem försiktigt så båda sidorna får färg. När bitarna är bruna och nästan knapriga, ställ undan stekpannan så den inte står på värmen.

Tillsätt pastan. Det är bra om pastan är fuktig från pastavätskan. Häll försiktigt i äggblandningen och rör därefter om. Rör inte om i cirklar i stekpannan utan lyft pastan utifrån och inåt. På så sätt undviker man koagulering av äggen. Däremot kan det bli lite små klumpar p.g.a. ricottan men det förstör inte smaken.

Om det känns för torrt, tillsätt lite pastavätska och rör om igen. När rätten känns krämig nog är den färdig.

Sen är det bara att servera! Garnera med svartpeppar. Krämigt, lent, och gott – hoppas det smakar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *