Mat, Recept

Halloumi stroganoff

Denna veckan tänkte jag dela med mig av ett till billigt recept. Egentligen är dagens recept inte så billigt, men beroende på när man tillagar rätten kan detta vara en riktig plånboksräddare. Nu när grillsäsongen har börjat (även om det snöar i Sverige) kan man hitta halloumi till låga priser i matbutiker om man har tur. Där jag bor kostade de endast 10 kronor per paket förra veckan så jag passade på och köpte fyra stycken. Grytor är oftast lättvarierade och kan göras billigt, så jag gjorde en halloumi stroganoff av det ena paketet. Halloumi stroganoff är en variant av den ryska stroganoffen där de huvudsakliga smakerna är tomatbaserade. Rätten uppskattas alltid och kan även veganiseras! Tänk på att man absolut inte behöver använda de grönsakerna jag använde. Jag valde att tömma kylskåpet.

Ingredienser (4 portioner):

  • 300 g valfria grönsaker och svampar
  • 1 finhackad gullök
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 1 paket halloumi eller tofu (200 g ungefär)
  • 1 förpackning krossade tomater (350 – 400 g)
  • 2 – 2½ dl creme fraiche eller vegansk fraiche
  • 1 ½ tsk Dijonsenap
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • Svartpeppar efter smak

Stek grönsakerna, svamparna, löken, vitlöken och halloumin i en stor stekpanna. Försök att undvika matfett med stark smak som t.ex. olivolja. Jag föredrar rapsolja. De grönsakerna jag använde var pak choi och champinjoner. Vill man ha rätten vegansk är det tofu som gäller. Vill man ha tofun eller halloumin krispig och inte så mjuk ska man steka den separat i fem minuter i förväg. Jag gillar mjuk halloumi i grytor och struntade i förstekning.

När allt är genomvarmt, tillsätt resten av ingredienserna och rör om ordentligt. Låt grytan koka upp och sänk därefter värmen till den lägsta. Låt grytan puttra och se till så att buljongen löses upp.

Grytan ska puttra tills den tjocknar lite. Detta tar ungefär 3 – 5 minuter. Sen är det bara att servera stroganoffen tillsammans med ris! Man kan även spara grytan till lunchlådan.

Krämigt, smakfyllt och värmande – hoppas det smakar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *