Mat, Recept

Grön currysoppa med chili

Anledningen till att det har varit dött här ett bra tag är för att jag har ägnat en hel del tid åt fotografering på sistone. I och med mitt namnbyte har jag bytt domän som ni kanske märker. Uppdatera gärna era gamla länkar. Jag kommer att omdirigera den gamla bloggen till denna i några månader men därefter blir det enbart denna sidan som gäller. Utöver det har jag även uppdaterat min hemsida som finns vid sidan av. Jag kommer lägga till en lista med sidor jag tycker om, bl.a. andra bloggare, fotografer och liknande. Sist men inte minst så har jag även haft en hel del att göra p.g.a. festivalerna som har varit i Växjö. Jag hade presspass och fotograferade en hel del. Jag ska skriva inlägg om dessa event inom kort men för er som redan nu vill se bilderna så finns de på min hemsida!

Nog om det, för idag tänkte jag skriva ett recept. Nu när det börjar bli kyligare kanske man märker att förkylningar blir allt vanligare? Detta receptet är perfekt för dagar då man inte är helt kry. Det är givetvis bra för andra dagar också. Det är en grön currysoppa med lite chili i, bl.a. Soppan i sig är vegansk och väldigt lätt men jag har quornfiléer i som inte är veganska. Vill man ha soppan helt vegansk ska man utesluta filéerna eller byta ut mot tofu eller vegansk filé.

Ingredienser (2 portioner):

  • ½ strimlad gul lök
  • 4 filéer av valfri sort
  • 4 strimlade champinjoner
  • 1 ½ msk grön currypasta
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 4 limeblad (thailändska)
  • 8 – 9 dl vatten
  • 1 finhackad chilifrukt
  • 2 portioner glasnudlar
  • 1 – 2 hackade salladslökar

Stek löken och filéerna i en stekpanna. Det spelar ingen roll vilken typ av olja som används men jag föredrar sesamolja. Stek tills allt får färg och blir genomvarmt. Ställ därefter filéerna och löken åt sidan.

Stek svamparna och ställ dem åt sidan. Vill man ha en lite “grillad” yta ska man steka utan något matfett i stekpannan under konstant omrörning. Det blir riktigt gott om man gör så men annars funkar det med olja också.

Släng i currypastan, buljongen och limebladen i en kastrull. Häll i vattnet och låt det koka upp. När det börjar koka, sänk värmen och låt det puttra i fem minuter. Rör om och se till så att det är klumpfritt.

Fiska upp limebladen med en gaffel eller något liknande. Släng därefter i chilifrukten i spadet. Rör om och stäng av plattan. Låt chilin värmas på eftervärme.

Blötlägg glasnudlarna i en skål i kokhett vatten. Låt nudlarna bada i vattnet i några minuter, ungefär 5.

Häll upp soppspadet i två skålar. Välj gärna extra djupa skålar. Fiska därefter upp glasnudlarna och dela upp dem så att hälften hamnar i en skål vardera. Upprepa processen med champinjonerna, filéerna och löken. När allt är i skålen är det bara att strö på salladslöken som garnering på toppen.

Sen är det bara att servera!

Kryddigt, värmande och energigivande – hoppas det smakar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *