Mat, Recept

Kotteri ramen

Ramen är en japansk nudelsoppa som kommer i flera olika varianter. Jag har ett recept på vanlig assari ramen i min receptlista, men idag tänkte jag dela med mig av ett recept på kotteri ramen. “Vad är då skillnaden” kanske ni undrar nu? Assari ramen är en soppa med en lätt soppbas där spadet oftast är transparent. Kotteri ramen är krämigare och är ganska gräddig i smaken. I och med att japaner inte har mejeriprodukter i traditionellt japanska rätter använder de sojamjölk för att få krämiga toner i sina maträtter. På grund av detta är mitt recept faktiskt veganskt så det passar alla! Jag har dock topping som inte är vegansk men man såklart välja att ha vad man vill som topping. Själva soppan är fantastisk oavsett vad man har ovanpå!

Ingredienser (2 portioner):

 • 5 – 8 torkade shiitake (finns i välsorterade asiatiska butiker och ibland även på Willys)
 • 1 konbu-buljong (japanskt sjögräsbuljong, går att ersättas med en umamibuljong)
 • 5 dl vatten
 • 1 msk sesamfrön + 1 tsk vatten
 • 2 cm riven ingefära
 • 1 pressad vitlöksklyfta
 • 1 msk sesamolja
 • 2 msk sojasås, helst japansk
 • 5 dl sojamjölk
 • 2 portioner ramen (finns att köpa i alla svenska matbutiker i den asiatiska sektionen)
 • Valfri topping, t.ex. kokt ägg, stekt filé, sojabönor, stekta grönsaker, finhackad salladslök, majskorn, o.s.v.

Börja med att lägga shiitake i en skål med konbu och vatten. Lägg en skål eller något liknande ovanför så att svamparna sjunker ner. De är torra så de flyter om man inte trycker ner dem. Låt detta stå i 30 minuter.

Hittar man inte torkad shiitake kan man utesluta detta steget och ha färsk shiitake i soppspadet senare. Hittar man inte konbu kan man använda Kung Markattas umamibuljong som finns i alla svenska matbutiker.

Mortla sesamfröna tillsammans med lite vatten till en slags grynig pasta. Tycker man inte om den gryniga känslan kan man rosta fröna först för att få en helt len pasta.

Hetta upp sesamolja i en stor gryta. Släng i ingefära, sesampasta och vitlök. Fräs allt i ungefär 2 minuter. Om man inte har torkade shiitake i buljongen kan man fräsa färsk shiitake tillsammans med allt annat i detta steget istället.

Koka upp vatten och tillred därefter ramen enligt instruktionerna på förpackningen. När nudlarna är färdiga, ställ dem åt sidan.

Fiska upp shiitaken från buljongen (den ska inte användas mer). Tillsätt buljongvätskan samt sojasåsen i grytan och låt vätskan koka upp.

När det kokar rejält, tillsätt sojamjölken och låt soppspadet puttra på låg värme i ett par minuter under omrörning.

Portionera nudlarna i två stora skålar. Fördela därefter soppspadet ovanpå. Toppa med valfri topping! Jag har kokt ägg, stekt svamp, sojabönor och finhackad salladslök som topping.

Mustigt, krämigt, smakrikt och mättande – hoppas det smakar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *