Mat, Recept

Lasagne

Lasagne är en italiensk klassiker som aldrig kan gå fel. Man kan göra den lyxig men även enkel. Mitt recept på lasagne är väldigt enkelt och idag tänkte jag dela med mig av det. Jag hade faktiskt ett inlägg om lasagne tidigare men jag var inte helt nöjd med bilderna eller receptet så detta är nytt och det gamla är borta. Jag har även lagt till alternativ för den som vill ha en vegansk lasagne!

Ingredienser (4 stora eller 6 normalstora portioner):

  • 1 finhackad gul lök
  • 2 finhackade vitlöksklyftor
  • 2 msk olja av valfri sort
  • 300 g färs, t.ex. sojafärs
  • 1 buljongtärning
  • 1 paket krossade tomater á 400 g
  • 1,5 msk tomatpuré
  • 1 nypa salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 3 krm malen muskotnöt
  • 2 – 3 dl vatten
  • 5 dl bechamelsås (1 msk smör, 2 tsk vetemjöl, 5 dl mjölk eller mandelmjölk)
  • 16 lasagneplattor (jag använder torra)
  • 1 påse babyspenat (cirka 100 g)
  • 1 – 2 dl riven ost av valfri sort (välj en vegansk ost som smälter bra för vegansk lasagne)

Sätt ugnen på 200 grader. Hetta upp olja i en stor stekpanna. Stek lök, vitlök och färs tills allt blir genomvarmt och löken blir transparent. Sänk därefter temperaturen till något aningen lägre än medelvärme.

Tillsätt krossade tomater, buljong, salt, peppar, muskotnöt och tomatpuré och rör om. Häll därefter i lite vatten i taget. Det ska bli ganska såsigt men inte rinnigt. När rätt konsistens har nåtts, tillsätt lite mer vatten och låt färssåsen puttra i fem minuter ungefär. Ställ därefter såsen åt sidan.

Förbered bechamelsåsen. Man kan köpa en färdig variant om man vill eller så kan man göra en egen mjölksås till lasagnen. Smält smöret och vispa in mjölet i det smälta smöret. Tillsätt därefter mjölk, lite i taget och rör om. När det börjar puttra, sänk värmen och låt såsen tjockna tills önskad konsistens har nås. Jag tycker om när såsen är ganska tjock.

Häll hälften av såsen i botten av en ugnsform. Placera därefter några lasagneplattor över såsen. I min form behövs fyra plattor per lager. Min lasagne har fyra lager pasta.

Bred ut en tredjedel av färssåsen över plattorna. Sprid därefter ut en tredjedel av spenaten ovanpå.

Placera ett lager lasagneplattor ovanpå och upprepa detta två gånger till. På det sista lagret av lasagneplattorna ska den sista bechamelsåsen bredas ut. Strö därefter riven ost ovanpå.

Grädda lasagnen mitt i ugnen i ungefär en halvtimme. Osten ska få gyllenbruna partier.

Sen är det bara att servera! Vill man spara lasagnen går det utmärkt att förvara den i kylen i ett par dagar. Fryser man in den håller den ungefär en månad. Perfekt för lunchlådan!

Krämigt, smakrikt och mättande – hoppas det smakar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *