Mat, Recept

Kantarelltoast

Svampsäsongen är igång och kantareller kan inte bli hetare än de är just nu. Häromdagen var jag på en promenad då jag råkade stöta på ett par som plockade kantareller. Tror aldrig jag har sett någon stirra på mig med en så ilsken min förr. Kantareller är en känslig fråga för svenskar, men det är förståeligt. De är ju så otroligt goda! Jag har dock ingen tur gällande svampar även om jag bor bredvid skogen. Det enda jag hittar är giftigt. Mina kantareller hittar jag i kyldisken på ICA Maxi. I vilket fall som helst så är det en supersvamp som jag tycker är riktigt god. Idag tänkte jag därför dela med mig av mitt recept på den klassiska kantarelltoasten som är perfekt för hösten och svampsäsongen!

Ingredienser (2 portioner):

  • 150 g kantareller
  • 1 msk smör (margarin eller rapsolja för vegansk variant)
  • 0,5 gul lök, grovt hackad
  • 1 dl matlagningsgrädde (kan bytas ut mot vegansk variant)
  • 0,5 msk torkad persilja eller 1 msk finhackad färsk persilja
  • 4 skivor färskt lantbröd

Börja med att skära kantarellerna i grova bitar. Stek dem i smör tills de blir genomvarma.

Tillsätt därefter löken och stek allt tills löken karamelliseras (blir genomskinlig).

Häll i grädden och persiljan och rör om. Låt röran puttra några minuter så att den blir tjock.

Sen är det bara att skiva valfritt bröd och servera. Jag personligen föredrar färska lantbröd som man köper från bagerier eller nygräddat bröd direkt från ugnen, men det går såklart med andra bröd också. Det blir dock som godast när brödet har frasiga kanter.

Servera brödet med lite kantarellröra ovanpå. Tycker man om den smöriga smaken kan man även bre bröden innan men jag föredrar att ha bara röran.

Detta är en rätt som görs på få ingredienser och väldigt snabbt. Det är en perfekt rätt att ha som t.ex. förrätt på en fest eller på en buffé när man vill ha något enkelt som ändå är lyxigt. Om man kan plocka kantareller själv så är detta superbilligt dessutom (dock tvärtom om man köper svamparna).

Klassiskt, lyxigt, enkelt, smakrikt, smörigt och gott – hoppas det smakar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *