Mat, Recept

Naporitan

Ketchup och pasta är ofta en tabu enligt många. Dock är detta inget problem i Japan. I Japan är Naporitan (Napolitan) en väldigt vanlig rätt, speciellt bland barnfamiljer. Man kan även köpa en snabbvariant av rätten likt snabbnudlar där endast vatten behöver tillsättas. Naporitan låter som en italiensk rätt men är faktiskt japansk. Det är en japansk pastarätt som har sitt ursprung i ockupationen av Japan efter andra världskriget. Rätten är baserad på militärmat och är en billig rätt som man enkelt ska kunna slänga ihop. Huvudingredienserna är korv, spaghetti och just ketchup. Jag var väldigt skeptisk till denna rätt eftersom jag aldrig har ketchup med pasta men detta var faktiskt gott. Rätten får en speciell smak eftersom det inte bara är ketchupen som är en ensam smaksättare. Ni får testa och se vad ni tycker!

Ingredienser (4 portioner):

  • 2 msk olja att steka i
  • 1 gul lök, strimlad
  • 4 vitlöksklyftor, skivade
  • 250 g champinjoner, skivade
  • 6 – 8 sojakorvar, snett skivade
  • 1 grön paprika, strimlad
  • 1 tsk paprikapulver
  • 5 msk ketchup
  • 1 tsk sojasås
  • 1 tsk tabasco, sambal oelek eller sriracha (kan uteslutas om man vill ha en mild rätt)
  • 4 portioner spaghetti
  • 1 dl riven ost

Koka upp pastan, gärna al dente.

Stek lök och vitlök i lite olja i en stor traktörpanna tills de blir glansiga.

Tillsätt korv och champinjoner och stek tills allt blir genomvarmt.

Släng i paprikan och rör om i någon minut.

Blanda paprikapulver, ketchup, sojasås och den starka såsen i en liten skål så att det blir en klumpfri sås. Tillsätt såsen i pannan och rör om. Låt blandningen puttra på svag värme i två minuter.

Tillsätt allra sist spaghettin och den rivna osten. Rör om så att allt blandas ordentligt. Om det känns för torrt så kan man hälla i en skvätt av pastavattnet.

Sen är det bara att servera!

Milt, barnsligt gott, smakrikt och enkelt – hoppas det smakar!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *