Boeuf bourguignon är en burgundisk gryta som kokas i vin. Egentligen är grytan avsedd för nötkött men det går lika bra att göra den vegetarisk. Jag fick nyligen en gjutjärnsgryta i present och har sedan dess lagat många mustiga grytor; flertalet av dem långkok. Denna burgundiska gryta är en lyxig gryta som alltid imponerar. Den är ett tips för finmiddagen men även för vardagslyxet.
Ingredienser (6 portioner):
- 2 msk neutral olja
- 600 g vegetariska grytbitar (t.ex. Quornbitar)
- 230 g rökt tofu, tärnad
- 3 msk vetemjöl
- 2 tsk torkad timjan
- 5 lagerblad
- 3 msk tomatpuré
- 1 nypa salt
- 1 tsk svartpeppar
- 4 dl rött vin
- 1 msk sojasås
- 4 – 5 dl vatten
- 2 msk grönsaksfond
- 2 stora eller 3 medelstora morötter
- 15 steklökar (ett helt paket i nät)
- 200 – 300 g champinjoner
- 1 näve bladpersilja, hackad (cirka 20 g)
Börja med att hetta upp lite olja i en stor gryta. Stek grytbitarna och tofun tillsammans tills allt blir genomvarmt.
Tillsätt sedan vetemjöl, timjan, lagerblad och tomatpuré och rör om ordentligt på svag värme så att allt blandas väl. Salta och peppra efter smak.
Häll i alla flytande ingredienser, d.v.s. vin, sojasås, vatten och fond. Låt det koka upp och sen puttra under lock på svag värme i 35 minuter. Helst ska man använda ett burgundiskt vin men det viktiga är att det är riktigt mustigt. Jag använde Farmers Market ekologiska vin som syns i bild nedanför.
Skala och skär morötterna i mindre bitar under tiden. Tillsätt dem och låt grytan puttra under lock i 10 minuter till.
Skala steklökarna och skär champinjonerna i stora bitar. Stek lökarna (hela) och champinjonerna i lite olja i en stekpanna tills allt får färg.
Släng i de stekta lökarna och champinjonerna i grytan och låt den puttra under lock i 15 minuter till. Såsen ska bli tjock.
Sen ska grytan vara redo att serveras. Garnera med lite bladpersilja före servering.
Jag serverar grytan tillsammans med klyftpotatis men den funkar även tillsammans med luftigt franskt bröd, kokt potatis, pasta och ris. Rätten är flexibel och den mustiga såsen passar med det mesta.
Mustigt, aromatiskt, höstigt, värmande, smakrikt och lyxigt – hoppas det smakar!