Mat, Recept

Satay udon

Gott nytt år! Har ni haft en bra start på året? Jag tänkte köra Veganuari i år. Det är en utmaning som innebär att man ska äta veganskt hela januari. I och med detta kommer alla recept jag delar denna månad vara veganska! Idag vill jag presentera en rätt som är väldigt enkel. Den är perfekt för dagar som idag då många börjar jobba igen efter ledigheten. Oftast är man ju lite omotiverad då och ganska osugen på att laga redig mat. I rätten använder jag därför färdig sataysås som är vegansk. Så det enda man behöver göra som kräver tid är att hacka grönsakerna.

Ingredienser (4 portioner):

 • 1 msk neutral olja
 • 1 gul lök
 • 2 vitlöksklyftor
 • 1 paprika
 • 2 pak choi
 • 2 salladslökar
 • 2 medelstora morötter
 • 400 g friterad tofu (2 paket YiPin friterad tofu)
 • 4 portioner färdigkokt udon (finns att köpa men man kan även koka själv)
 • 1 burk sataysås (jag använder Blue Dragon 350 ml)
 • 1 tsk chili flakes (kan uteslutas eller minskas)

Börja med att förbereda grönsakerna. Strimla löken och paprikan, finhacka vitlöken, skiva salladslökarna, grovhacka pak choi och snedskiva morötterna. Jag använder en mandolin till mina morötter och därför är de hela i bilden. Ställ undan de gröna salladslöksskivorna och spara till garnering.

Hetta upp olja i en wokpanna eller en stor traktörpanna. Stek lök, vitlök, paprika och tofu tills allt blir genomvarmt.

Släng i pak choi, morötter och de ljusa salladslöksskivorna i blandningen och rör om. Fräs på medelvärme i 4 minuter.

Tillsätt nudlarna och såsen och rör om ordentligt. Låt allt värmas på svag värme i 3 minuter. Tänk på att färdigkokta nudlar ofta går sönder när man försöker hantera dem direkt ur förpackningen så blötlägg dem gärna i varmt vatten i 2 minuter innan.

Sen är det bara att servera! Garnera med de gröna salladslöksskivorna och eventuellt lite chili flakes för hetta.

Kryddigt, enkelt, smakrikt och nyttigt – hoppas det smakar!

4 reaktioner på ”Satay udon

  1. Åh, vad tråkigt att höra. Krya på dig och hoppas att du blir bättre snart! Ta hand om dig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *