Desserter, Recept

Kolakladdkaka

Idag är det sista dagen av år 2020. För många har året varit eländigt och därför tror jag att det kommer vara extra glädjande att kunna lägga detta år bakom oss. För att göra festligheterna lite roligare tänkte jag avsluta året med att dela med mig av ett recept på den godaste kladdkaka som finns (om du frågar mig). Jag älskar kola och min man älskar kladdkaka. Därav är kolakladdkakan en perfekt efterrätt hemma hos oss. Den är så otroligt god trots enkelheten. Jag tror att det är svårt att ogilla denna fantastiska kaka!

Ingredienser (10 bitar):

  • 225 g smör
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 dl farinsocker
  • 0,5 tsk salt
  • 1 burk dulce de leche (karamelliserad mjölk, à 397 g)
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 3 ägg
  • Tillbehör: Vispad grädde, havssalt, kolasås, färska bär, etc.

Sätt ugnen på 175 grader. Klä en springform som är cirka 24 cm i diameter i bakplåtpapper.

Smält smöret. Vispa därefter det smälta smöret tillsammans med sockret och farinsockret i en bunke.

Tillsätt därefter salt, vetemjöl och dulce de leche. Vispa till en trög smet.

Knäck i äggen, ett i taget. Vispa efter varje tillsatt ägg. Vispa tills smeten blir jämn och len.

Häll smeten i springformen och banka formen lite lätt mot en plan yta för att slå ut eventuella luftbubblor.

Grädda kakan i mitten av ugnen i 30 – 35 minuter. Kanterna ska vara någorlunda fasta men mitten ska vara mjuk och nästan skvalpig (men inte rinnig).

Låt kakan svalna i cirka 10 minuter. Ställ sedan in formen i kylskåpet i minst 4 timmar. Sen är den redo för servering.

Servera gärna tillsammans med kolasås, havssalt, vispad grädde och eventuellt lite färska bär. Låt fantasin flöda!

Sött, festligt, gräddigt och gott – hoppas det smakar och gott nytt år!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.