Det är fredag idag så då passar jag på med ett enkelt fredagsrecept som passar de flesta. Tex Mex-familjen är ju bred och väldigt omtyckt i Sverige så dagens recept tillhör den kategorin – nämligen en nachosgratäng. Denna gratäng passar både till fest och till fredagsmyset där hemma. Det går även utmärkt att spara gratängen till dagen efter men spara den helst i ugnsformen och värm upp den igen i ugnen. Receptet är helt veganskt!
Ingredienser (4 portioner):
- 2 morötter
- 400 g krossade tomater
- 3 msk tomatpuré
- 1 msk oregano
- 2 tsk torkad gräslök
- 1 msk olja av valfritt slag
- 300 g färs (jag använder ICAs veganska sojafärs)
- 1 påse taco- eller fajitakrydda
- 1 – 2 dl vatten
- 2 burkar majskorn (cirka 320 g)
- 380 g kokta kidneybönor
- Salt och peppar
- 1 – 2 dl riven ost (använd gärna en vegansk smältbar ost)
- 1 påse tortillachips
Sätt ugnen på 200 grader varmluft (225 för vanlig ugn). Skala och riv morötterna. Värm upp de rivna morötterna i en kastrull tillsammans med krossade tomater, tomatpuré, oregano och gräslök. Värm tills allt blir genomvarmt. Såsen ska börja ryka men inte kokas.
Hetta upp olja i en stekpanna och värm färsen. När den är genomvarm, tillsätt kryddan och lite vatten så att kryddan absorberas ordentligt.
När färsen har absorberat all vätska så ska såsen, majskornen och bönorna tillsättas. Rör om ordentligt så att allt blir genomvarmt. Smaka av och salta och peppra efter smak.
För över färsen till en ugnsform. Toppa med riven ost och krossade chips. Tänk på att bara använda så mycket chips som behövs för att täcka formen. Resten av chipsen är till serveringen.
Gratinera gratängen mitt i ugnen i cirka 10 minuter eller tills chipsen och osten får lite färg.
Sen är det bara att servera gratängen tillsammans med resten av chipsen. Ha gärna en klick turkisk yoghurt (t.ex. Plantis veganska variant) och en fräsch sallad till.
Enkelt, festligt, gott och en rejäl dos av fredagskänsla – hoppas det smakar!