Kan jag slänga in ett till recept på en linsgryta när jag redan har massor? Ja, varför inte? De är ju suveräna och så värmande! De är enkla och blir alltid så goda så att man vill skrika i eufori. Dagens recept är min enklaste linsgryta som jag alltid gör när jag vill rensa skafferiet vid veckans slut. Den är supergod och mättande och man känner sig alltid energifylld efteråt. Den är perfekt till lunchlådan och är dessutom helt vegansk!
Ingredienser (4 portioner):
- 4 portioner valfritt ris, gärna basmati
- 2 msk olja att steka i
- 1 gul lök, grovhackad
- 2 finhackade vitlöksklyftor
- 1 msk curry
- 2 tsk paprikapulver
- 3 msk tomatpuré
- 200 – 250 g körsbärstomater eller cocktailtomater, halverade
- 400 ml kokosmjölk (1 burk)
- 5 dl vatten
- 1 msk grönsaksfond (jag använder fond du Chef) eller 1 grönsaksbuljongtärning
- 2,5 dl röda linser
- 1 tsk sambal oelek (kan uteslutas)
- Salt och peppar efter smak
Koka upp riset enligt instruktioner. Linsgrytan kan göras parallellt.
Hetta upp lite olja i en gryta och fräs lök och vitlök på medelvärme tills allt blir transparent. Rör därefter ner curry, paprikapulver och tomatpuré och stek på svag värme i någon minut tills du kan känna doften av kryddorna ordentligt.
Släng i tomaterna och stek på medelvärme i cirka 3 – 5 minuter tills de blir genomvarma.
Tillsätt därefter resten av ingredienserna och låt grytan koka upp. När det börjar koka ska värmen ner. Sjud grytan på medelvärme i cirka 10 – 13 minuter. Linserna ska bli mjuka. Glöm inte att smaka av för att få önskad sälta och hetta.
Sen är det bara att servera grytan tillsammans med ris!
Smakrikt, kryddigt, värmande, mättande, mustigt och riktigt gott – hoppas det smakar!
Perfekt så här till hösten! Skulle vara kul om du bloggat igen om dina figursamlingar ☺
Vad kul att höra att du är intresserad av figurerna! Ska se om det blir några bilder framöver!
Det skulle vara jette kul