Desserter, Recept

Hanami dango

Dango är en väldigt traditionell japansk rätt som ofta äts som dessert. Det är en slags dumpling som man kokar och eventuellt även grillar. Man brukar sätta dango på spett, oftast tre i rad. Dango äts året runt men kommer i flera olika varianter beroende på säsong. Den mest traditionella varianten är sanshoku dango (översättning: trefärgad dango) som även går under det populärare namnet “Hanami dango”. Hanami är den högtid i Japan då man uppskattar körsbärsblomningen under våren så denna variant äts flitigt under våren men finns även att köpa i butiker året runt. De tre färgerna representerar våren.

Traditionellt görs denna typ av dango med en viss rismjölssort som tyvärr är väldigt svår att få tag på här i Sverige. Stockholm har en del butiker som importerar denna sort som heter shiratamako. Denna rissort är unik för Japan och gör dango väldigt speciell. Där jag bor finns inte denna typ av rismjöl så jag gör en annan variant. Resultatet blir snarlikt och många i Japan gör såhär också men det är som sagt inte traditionellt. Jag använder mochiko istället som är ett klibbrismjöl. Det går inte att göra dango med vanligt rismjöl från en svensk butik! Klibbrismjöl brukar finnas i asiatiska butiker och finns även i nätbutiker som levererar landet runt. För att få samma spänst i min dango som man får i den gjord med shiratamako så använder jag silkestofu. Dango är helt veganskt i grunden. Smaksättningar är inte alltid det men just Hanami dango är veganskt!

Ingredienser (18 st.):

  • 210 g shiratamako eller klibbrismjöl
  • 2,25 dl varmt vatten om du har shiratamako eller 300 g silkestofu om du har klibbrismjöl
  • 200 g strösocker
  • 2 – 3 droppar röd hushållsfärg (veganska färger finns hos t.ex. Panduro)
  • 1 tsk matchapulver
  • Valfritt: 0,5 tsk jordgubbs- eller körsbärsblomssmak om det finns

Blanda mjölet med vattnet eller tofun. Tillsätt socker och knåda ihop allt till en deg som inte klibbar fast sig men inte heller känns för torr. Försök att forma en boll med den. Sjunker den ihop kan det behövas lite mer mjöl. Smular den sönder behövs lite mer vatten. Har man tofu i så går det bra att använda vatten också just för att justera degen.

Dela degen i tre lika stora delar. Låt en tredjedel vara som den är. Blanda ena tredjedelen med matchapulver så att den blir grön och får lite smak av te. Blanda en annan tredjedel med röd hushållsfärg. Har man någon smaksättning som passar bra med rosa färg så blir det ännu bättre. Traditionellt har man körsbärsblomssmak men jordgubbssmak fungerar också. Det går givetvis bra utan smaksättning också.

Rulla ut de tre degarna till långa korvar på ett bakbord. Försök att få dem likadana i storlek. Dela sedan varje deg i cirka 18 delar. Det är viktigt att det finns lika många delar av varje sort.

Rulla varje del till en liten boll.

Koka upp rikligt med vatten i en stor kastrull eller gryta. När det börjar koka så ska bollarna ner i vattnet. Koka varje färg för sig för annars färgar de av sig. Börja med vit och avsluta med grön.

Dango ska koka i cirka 7 – 9 minuter. Bollarna kommer att ligga i botten av grytan först och bör röras om då och då med försiktiga drag så att de inte fastnar. De kommer eventuellt att börja flyta och då är de färdiga.

När alla bollar flyter så ska de få koka i cirka en minut till. Håva därefter upp dem och lägg i iskallt vatten i någon minut så att de slutar koka. Upprepa processen för varje färg.

Trä sedan dango på spett. Traditionellt har man grön i botten, vit i mitten och rosa längst upp.

Dangon går att äta direkt som den är men om man vill spara dem till senare eller får en del över så ska de förvaras i täta behållare i rumstemperatur. Dango passar inte bra i varken kyl eller frys då de hårdnar i kyla vilket kan förstöra konsistensen.

Hoppas ni tycker om dessa lika mycket som jag gör. Dango är en seg och milt söt dessert som har ett härligt tuggmotstånd. Jag älskar det!

Sött, färgglatt och gott – hoppas det smakar!

1 reaktion på ”Hanami dango

  1. De va roligt att titta in här idag och se att du lite bloggar igen! Hoppas allting är bra med dig!❤️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *