Comfort food är något jag har skrivit om tidigare. När jag är sjuk brukar jag gilla comfort food, speciellt soppor. En av de sopporna jag tycker om är en mild currysoppa. Soppan är värmande, smakrik men ändå mild. Joe som är urusel på att laga mat lyckas alltid med denna eftersom den är lättlagad så den är perfekt för den som är en katastrofal kock också. Soppan är lätt att veganisera och jag har inkluderat veganska alternativ för den som vill göra rätten fri från animaliska produkter.
Ingredienser (2 portioner):
- 1 msk smör, margarin eller rapsolja
- 2 tsk vetemjöl
- 100 g sojakött, t.ex. Quornbitar eller 1 dl kokta kikärtor
- 1 grönsaksbuljongtärning
- 0,75 msk curry
- 0,5 tsk gurkmeja
- 4 – 5 dl mjölk eller sojamjölk
Smält smöret i en kastrull och vispa ner mjölet. Släng därefter i sojaköttet och rör om så att inget bränns. Låt sojaköttet värmas på svag värme.
När allt är genomvarmt, tillsätt buljong, curry och gurkmeja. Om man har en känslig mage kan man minska mängden curry. Rör om så att allt blandas ordentligt.
Tillsätt mjölken och värm upp på hög värme. När det börjar ryka lite lätt (innan det börjar koka), sänk värmen och låt soppan puttra. När soppan puttrar kommer den att bli tjockare så låt soppan puttra tills den når önskad konsistens. Jag gillar att ha soppan ganska tjock men inte så trög att den blir som en sås.
Därefter är det bara att servera soppan. Den passar utmärkt tillsammans med något gott nygräddat bröd.
Smakrikt, värmande, mättande och milt – hoppas det smakar!