Mat, Recept

Majsris

Ris äts ofta till olika sorters rätter. Det är det vanligaste tillbehöret till mat från ett globalt perspektiv. Bara ris är gott som det är men ibland kan man piffa till det. Idag tänkte jag dela med mig av ett recept på majsris. Detta är något som äts väldigt mycket i Japan (corn rice) och i Dominikanska Republiken (arroz con maiz). Den japanska varianten är aningen lättare och har en smak som påminner om popcorn medan den dominikanska varianten är fruktig och kryddig. Jag brukar tillämpa den japanska versionen men på all sorts ris, inte bara japanskt ris. Det är superenkelt och blir alltid gott till det mesta! Vill man ha det veganskt kan man byta ut smöret mot margarinet.

Ingredienser (2 portioner):

  • 2 portioner kokt ris
  • 1 – 2 tsk smör eller margarin
  • 0,5 dl majskorn (tina dem först om de är frysta)
  • Valfritt: 1 msk sake för japansk variant eller 0,5 dl krossad ananas + 1 tsk torkade örter för en dominikansk variant

Receptet är väldigt enkelt. Koka upp vatten och tillsätt därefter riset (skölj först). Salta efter smak!

När riset är färdigt, sila av och tillsätt resten av ingredienserna och rör om.

Därefter är det bara att servera riset som tillbehör till precis vad som helst.

Jag serverar mitt ris tillsammans med pankopanerade quornfiléer och edamame. Riset har en härlig popcornsmak!

Smörigt, milt och gott – hoppas det smakar!

2 reaktioner på ”Majsris

  1. Måste bara säga att jag tycker du är så himla trevlig. Ser dig lite titt som tätt på andra bloggares hemsidor och du skriver alltid glädjande kommentarer. Mer sådana som du! Kram:)

    1. Åh, vad snäll du är! Jag blev så rörd och tårögd av din kommentar. Tack så hemskt mycket! Vad glad jag blev nu! Massa kramar till dig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *