Mat, Recept

Chapati

Nu har det inte varit några recept på länge så det är dags att få lite ändring på det. Idag handlar det om billig mat som innehåller få ingredienser och tar knappt någon ansträngning att göra. Vad pratar jag om? Chapati såklart! Chapati är ett sydasiatiskt bröd som även äts i Afrika. Det är ett tunnbröd som man steker lite lätt tills det får bruna fläckar på båda sidor. I Afrika äts det rätt ofta som wrapbröd där man fyller det med något. I Indien är det något man har till maten, t.ex. att man tar brödet och skopar upp lite gryta med det. Hur man än väljer att äta det så är det otroligt gott! Detta är ett bröd som passar vilken studentbudget som helst!

Ingredienser (8 små bröd eller 4 stora):

  • 5 dl mjöl
  • 2 dl varmt kranvatten
  • 1 krm salt
  • 2 tsk olja (kan uteslutas)

Släng ihop alla ingredienser i en stor bunke.

DSC_0006

Knåda ihop allt till en deg. Är det för torrt kan man tillsätta mer vatten. Dela därefter degen i åtta delar.

DSC_0007

Vill man ha större bröd så att man kan äta wraps ska man använda två delar per bröd. Vill man ha dem som tillbehör ska det vara en del per bröd.

Kavla ut delarna till någorlunda runda och tunna bröd. Mina är inte så värst runda för jag är usel på att kavla. Men de ska vara så tunna som möjligt! Lägg sedan dem i en varm stekpanna på högsta värme. Vänd då och då men var snabb då bröden inte brukar ta mer än en halv minut för att bli klara.

DSC_0010

Tänk på att det kan ryka rätt lätt och lukta lite smått bränt under tiden man steker chapati då det inte ska vara något matfett i stekpannan. Vill man så kan man givetvis ha lite olja i men då blir bröden en aning mjukare. Det är viktigt att ha igång köksfläkten ovanför spisen samt att ha ett öppet fönster om man vill undvika att brandvarnaren tjuter.

DSC_0011

Jag gjorde wraps av min deg så därför blir den sista bilden en bild på mina fina rullar. På bild har jag fyllt dem med falafel, sallad, rödlök och sötsur sås. Det är ett otroligt billigt mål som även är väldigt nyttigt. Om man vill få ännu nyttigare bröd kan man byta ut en viss del av mjölet mot rågmjöl! Hoppas ni gillar dessa bröd, för de är inte bara billiga, utan även supergoda!

DSC_0012

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *