Mat, Recept

Firecracker Rice

Yo! Sushi är en restaurangkedja i Storbritannien som fokuserar sig på japansk mat. De finns även på Köpenhamns flygplats i terminal 3. Det som gör dem så speciella är att de har mat på traditionella rullband och man betalar enligt färgen på ens tallrik. De som vet hur sushiställen funkar i Japan förstår säkert vad jag syftar på.

Sist jag var där så tog jag en tallrik med “Firecracker Rice” som är klibbigt ris som stekts starkt med heta kryddor och röda grönsaker. Det var något jag verkligen älskade och jag tar en sådan varje gång jag är där. Detta är en helt vegansk rätt dessutom. Här hemma i Sverige kan det vara svårt att hitta alla ingredienserna till det om man vill göra det själv då utbudet av asiatiska matvaror är litet utanför Stockholm. Därför tog jag receptet och modifierade det lite. Men Yo! Sushi har en bok där de delar med sig av alla deras recept för de som vill prova på originalet. Men här kommer ett recept på min variant av Firecracker Rice.

Ingredienser:

 • 1 ½ msk sesamolja
 • 5 dl valfria grönsaker (mer eller mindre)
 • 1 hackad gul lök
 • 2 pressade vitlöksklyftor
 • 1 dl valfria bönor
 • ½ tsk cayennepeppar
 • 1 msk paprikapulver
 • 1 tsk chilipulver
 • 1 krm svartpeppar
 • 2 ½ msk sojasås
 • 2 portioner kokt ris, gärna klibbigt eller jasmin

Börja med att tina alla frysta grönsaker (om du har några). Stek dem sedan tillsammans med löken och vitlöken i sesamolja. Det ska bli genomvarmt men fortfarande krispigt.

DSC_0006

När allt är genomvarmt ska kryddorna tillsättas. Notera att jag hade i purjolök som bränns lätt så jag la till den tillsammans med kryddorna. Häll även i bönorna och låt allt stekas på låg värme.

DSC_0007

Häll i riset. Det ska helst fått svalna innan, eller t.o.m. vara kallt för om man steker ris som är varmt kommer rätten inte få samma fina konsistens som man får på restaurang. Det blir grötigt och mjukt istället och tuggmotståndet försvinner helt.

Tillsätt sojasåsen och rör om. Om man vill kan man ha lite mer sojasås men jag nöjer mig med den mängd som står på receptet.

DSC_0008

Sen är det bara att servera! Tänk på att rätten är lite starkt så ha gott om dricka till maten. Hoppas ni gillar min variant. Annars finns ju alltid Yo! Sushi i en del Europeiska länder om man nu ska iväg. Jag hoppas de kommer till Sverige snart!

DSC_0009

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *