Mat, Recept

Purjolöksrullar

Även om det finns en britt i hushållet så förekommer inte brittisk mat så ofta hos oss, främst för att väldigt mycket i det brittiska köket är snarlikt det som finns i Norden. Sen präglas Storbritannien mycket av sin multikulturella import. Den vanligaste maten som äts där är faktiskt indisk, vilket inte är så konstigt med tanke på kolonisering. Men nu blev det lite för mycket historia. Tanken var faktiskt att dela med mig av ett brittisk recept för lite mat därifrån lagar vi ju, och gott är det också!

Dagens recept är något väldigt typiskt för Storbritannien, speciellt Wales – Joes hemland. Det är purjolöksrullar som i princip är purjolök som lindats i någon form av skinka och gratinerats i ugn. Smaken på rätten är väldigt lökig, vilket är typiskt för Wales som älskar lök. Rätten kan även vara lite stark då den enda märkbara kryddningen som ingår är senap. Men för de som uppskattar svensk husmanskost så är detta ett måste för det är en väldigt kreativ rätt som är relativt billig och enkel att göra.

Ingredienser:

  • 4 bitar av en purjolök, 10 cm per bit
  • 8 skivor vegetarisk skivad skinka
  • 2 dl mjölk
  • 1 msk vetemjöl eller potatismjöl
  • ½ tsk dragon
  • ½ tsk persilja
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 dl riven ost + extra för garnering

Sätt ugnen på 200 grader. Placera därefter purjolöken i en kastrull. Täck med vatten och koka i ungefär 5 minuter eller tills bitarna mjuknat lite.

DSC_0015

Sila av purjolökarna och torka dem lätt med en kökshandduk så att de inte är så blöta. Linda därefter in varje bit i 2 skivor vegetarisk skinka, t.ex. Astrid & Apornas.

DSC_0016

Värm mjölk i en kastrull. Vispa ner mjöl och örter under uppvärmningen.

DSC_0017

När det börjar ryka lite lätt ska ost och senap tillsättas. Rör om tills osten smält och lösts upp. Låt såsen puttra en liten stund så den tjocknar.

DSC_0018

Placera purjolöksrullarna i en ugnsform. Häll såsen över dem, så rikligt som möjligt. Strö lite riven ost för garnering så att det blir lite fina bruna partier på dem sen.

DSC_0021

Ställ in formen i mitten av ugnen i ungefär 20 minuter. Osten ska bli lite bubblig och rullarna ska få en brun yta. Sen är det bara att servera med kokt potatis och ångkokta grönsaker till. Hoppas det smakar!

DSC_0026

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *