Desserter, Recept

Banoffeepaj

Igår var några av mina vänner på besök. De har länge velat träffa Merlin och just denna helgen har jag haft lite mindre tryck från skolan. Merlin uppskattade besöket väldigt mycket eftersom han fick en ny spännande leksak av mina vänner. Som vanligt så älskar jag att bjuda på bakverk när gäster är på besök och därför blir dagens inlägg ett recept på en dessert. Det är en klassisk brittisk paj som är fylld med kola och banan – banoffeepaj (banana toffee). Pajen är täckt med ett lager av grädde. Det finns väldigt få som ogillar denna dessert och jag har inte stött på någon sådan person. Mina vänner tyckte pajen var så god så hela tog slut på bara en timme! Tyvärr så glömde jag fota pajen igår så jag har faktiskt bakat en till idag bara för er läsares skull! Och denna gången gjorde jag pajen lite bättre för vi hade lite problem igår med att få ur pajen ur formen. Så detta är ett recept som skrivits efter två bakningar och har därför förfinats ett par gånger. Men pajen är minst lika god som första gången!

Ingredienser:

  • 1 burk sötad kondenserad mjölk
  • 400 g Digestivekex (ungefär 1 paket)
  • 200 g smält smör
  • 2 stora bananer eller 4 ekologiska bananer
  • 3 dl vispgrädde

Detta receptet är faktiskt lite farligt så man måste ha tålamod och tid för detta bakverk. Börja med att dra bort etiketten på burken med kondenserad mjölk. Tänk på att burken absolut inte får ha några bucklor eller skador! Det är farligt om den har det.

Placera burken i en stor kastrull och fyll med vatten så att burken är helt täckt. Fyll på kastrullen med så mycket vatten som möjligt efter att burken täckts. Koka upp vattnet och sänk därefter temperaturen så att det sjuder hela tiden. Låt burken sjuda i 2 timmar och 10 minuter. Tänk på att hela tiden fylla på med vatten om så behövs så kolla var tionde minut. Om burken är skadad eller inte är täckt med vatten kan den explodera och då får man kolasås i hela köket! Får man det på sig kan man bränna sig också. Vågar man inte utföra detta steg så kan man köpa färdig “dulce de leche” på burk (resultatet av uppvärmd kondenserad mjölk heter så). Dulce de leche är dock väldigt dyrt och detta är ett billigare sätt.

DSC_0064

När det gått 2 timmar och 10 minuter, fiska försiktigt upp burken och låt den svalna över natten. Försök inte att öppna den när den är varm för då kan det flyga ut kolasås. Har man bråttom kan man kyla den under kallt vatten men det är bättre att låta den svalna för då får den lite tid att bli en aning drygare medan den ligger i den varma burken.

För att göra pajskalet behövs bara smör och kex. Blanda smöret och kexen i en matberedare tills det blir en fin deg. Har man inte en matberedare kan man lägga kexen i en påse och krossa dem med en brödkavel. Sen får man röra ner smöret. Jag använder en form som är 25 cm i diameter men har man en mindre kan man ta 300 g kex och 150 g smör.

DSC_0101

Klä en springform med plastfolie och fyll den med pajdegen. Använd en matsked till att jämna ut degen över hela botten. Tryck även upp lite i kanterna så att det blir en kant runt pajen. Ställ in formen i kylskåpet i en timme.

DSC_0105

När pajskalet stelnat, ta ut det ur kylskåpet. Öppna även upp burken med kondenserad mjölk som nu bör ha blivit kolasås.

DSC_0066

Töm burken i pajskalet. Bred ut smeten över hela skalet (lämna kvar kanterna).

DSC_0167

Skiva bananerna tunt, ungefär 4 – 5 mm per skiva. Bred ut skivorna över kolasåsen så att det täcker det mesta. Det kan hända att det blir några skivor över. Spara överblivna skivor till senare ändamål. Ställ in formen i kylskåpet så att skivorna sjunker in i kolan lite och det hela får stelna lite till. En halvtimme räcker.

DSC_0168

Vispa vispgrädden riktigt hårt. Det ska inte bli smör men det ska bli hårt nog att man ska kunna dra en linje i bunken med en sked utan att den täcks över igen. Finns bananskivor kvar så kan de röras ner i grädden. Ställ in gräddblandningen i kylskåpet och låt den stå där tills pajen har stelnat.

DSC_0169

Ta ut pajen ur kylskåpet. Lossa kanterna på springformen och lyft sedan ut hela pajen med hjälp av folien. Lägg pajen på en form och lyft sedan ena kanten och dra försiktigt loss folien. Lyft sedan den andra kanten och dra bort folien helt. Känner man att pajen börjar vika sig när man lyfter så ska man omedelbart lägga tillbaka den och låta den stelna i kylen lite till.

DSC_0170

Häll gräddblandningen över pajfyllningen. Bred ut den så att den täcker helt. Tänk på att om pajkanterna inte är tillräckligt höga så kan det rinna över. Då är det bra att antingen inte fylla med så mycket grädde eller så får man frysa in pajen i omgångar så att grädden stelnar ordentligt.

DSC_0172

Ha pajen kyld tills det är dags att servera. Sen är det bara att njuta av denna makalöst goda paj. Den är väldigt enkel att göra och smakar riktigt gott. Det enda jobbiga med den är att den är lite farlig att göra men är man noggrann så ska det gå felfritt! Hoppas det smakar!

DSC_0171

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *