Mat, Recept

Het pastawok med tofu

“Wok” får nog de flesta att tänka på asiatisk mat. Men det är faktiskt väldigt sällan som vi har nudlar hemma. Den basingrediens jag wokar allra mest är faktiskt pasta. Det kanske låter lite konstigt tycker ni – men det är det inte! Att woka pasta går alldeles utmärkt. Dessutom höjer wokens kryddor smaken av pastan så det blir minst lika gott som att woka ris eller nudlar.

För ett tag sen skrev jag om tofu och hur jag börjat äta det oftare. Därav blir dagens recept en pastawok som är rätt kryddig och innehåller tofu. Den är helt vegansk och är därför lämplig för alla. Rätten är dessutom väldigt kalorisnål då jag har i mindre pasta och mer grönsaker. Det är en mättande och snabb wok som jag kan äta varje dag.

Ingredienser:

  • 80 – 100 g pasta, helst spaghetti
  • ½ msk sesamolja
  • ½ stor strimlad gullök
  • ½ ekologisk zucchini eller 10 cm av en vanlig zucchini
  • ½ röd spetspaprika eller vanlig röd paprika
  • 100 g naturell tofu
  • 1 dl majskorn
  • 2 msk sojasås
  • 1 tsk sambal oelek
  • 1 krm ingefära

Koka upp pastan. Börja därefter med woken vid sidan av. Häll upp olja i en stor stek- eller wokpanna. Lägg i den strimlade gullöken. Skiva zucchinin och paprikan och ha i dem också. Pressa ur vätskan ur tofun och skär den i kuber och lägg ner i stekpannan. Lägg sist i majskornen. Stek allt tills det får lite färg och blir genomvarmt.

DSC_0001

Häll i den kokta pastan i stekpannan. Tillsätt sojasås, sambal och ingefära. Rör om ordentligt och höj temperaturen snabbt så att vätskan minskar. När det är lite vätska kvar, stäng av värmen och rör om konstant tills pastan blir glansig och allt är ordentligt blandat. Se till så att inget fastnar i stekpannan. Har man inte en non-stick stekpanna kan det vara bra att ha i lite mer olja än vad jag skrivit.

DSC_0025

Sen är det bara att servera och njuta. Rätten är otroligt enkel men väldigt god och smakrik. Tycker man det är för starkt kan man minska mängden sambal. Är grönsakerna för mjuka kan man börja steka dem lite senare för bättre tuggmotstånd. Men visst är det smidigt med wokad pasta? För pasta har man ju nästan alltid hemma! Hoppas det smakar!

DSC_0026

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *