Mat, Recept

Grön nudelwok

Många gånger när jag ätit ute på asiatiska restauranger har jag valt stekta nudlar som tillbehör. Det är ju så himla gott både som tillbehör och som en egen rätt för sig. Men det är ganska svårt att få till en sådan wok hemma när alla använder så olika ingredienser plus att allt inte ens finns i de svenska butikerna. Jag har länge experimenterat med detta och har äntligen kommit fram till en wok som verkligen liknar den man brukar äta ute. Den är väldigt god, helt vegansk, och otroligt grön. De gröna ingredienserna sticker verkligen ut i woken och därför har jag valt att kalla den en grön nudelwok. Jag älskar denna rätten och hoppas ni också gör det.

Ingredienser (4 portioner):

 • ½ dl sesamolja
 • 1 strimlad stor gullök
 • 2 pressade vitlöksklyftor
 • 1 strimlad grön paprika
 • 1 broccolihuvud finskuret
 • 8 – 10 medelstora champinjoner i bitar
 • 6 – 8 shiitake i bitar
 • 1 – 2 stora ostronskivlingar i bitar
 • 4 portioner kokta nudlar
 • 1 msk sambal oelek
 • 1/3 dl tamari eller annan sojasås
 • 1 dl vegetarisk ostronsås (säljs som mushroom sauce i asiatiska butiker)
 • 1 näve mangoldblad

Häll sesamolja i en wokpanna eller större stekpanna. Släng i lök, vitlök, paprika, broccoli och svampar i wokpannan. Gillar man inte vissa typer av svampar går det utmärkt att endast ha en av dem eller någon helt annan sort. Woka på låg värme så att allt blir genomvarmt. Koka även upp nudlarna under tiden.

DSC_0001

När allt är genomstekt och nudlarna är klara, häll i resten av ingredienserna i wokpannan tillsammans med nudlarna. Tänk på att undvika att nudlarna överkokas. När de precis blir mjuka är de klara. Notera att tamari är en japansk sojasås som har en ganska häftig smak. Tycker man det smakar för mycket så minska mängden. Häll därför inte i hela på en gång.

DSC_0002

Rör om ordentligt så att allt blandas in i såsen. Mangoldbladen ska mjukna också. Blir det lite vätska kvar i botten så höj temperaturen tillfälligt och rör om konstant. Flytta därefter pannan ifrån värmen. Sen är det bara att servera denna läckra wok.

DSC_0003

Grönt och gott! Visst är woken vacker att se på? Den innehåller inte exakt de grönsakerna man brukar få när man beställer stekta nudlar ute men det är de saker jag gillar att ha i en wok i alla fall. Allt kan modifieras. Det viktiga är att man använder sojasås och den vegetariska ostronsåsen. Sambal har jag i för lite hetta men det kan uteslutas. Hoppas det smakar!

DSC_0004

2 reaktioner på ”Grön nudelwok

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *