Desserter, Recept

Somrig marängtårta

Svensk sommar för mig är att äta jordgubbar samtidigt som jag sitter inne och gnäller över hur varmt det är för jag är en vintermänniska. Men jordgubbarna gillar jag, och det finns rätt mycket man kan göra med dem än att bara äta dem som de är även om de är perfekta. Ett tips är marängtårta som är så otroligt somrigt och typiskt här i Sverige. Dessutom kan tårtan veganiseras eftersom det idag finns veganska maränger som man kan köpa eller göra. Färdiga veganska maränger finns hos Goodstore i Växjö men jag vet inte om de har färdiga marängbottnar. Vispbar vegansk grädde har funnits länge redan så det är lätt att få tag i. Hur som helst så kan tårtan anpassas så den är lämplig för alla och den är alltid lika god. Den är fruktig, söt, krispig och så har den en krämig chokladganache i också. Jag tycker den är underbar och ingen sommar är fullständig utan den. Dessutom tar den max en kvart att sätta ihop – suveränt va?

Ingredienser:

  • 2 marängbottnar
  • 200 g choklad (150 g + 50 g)
  • 4 ½ dl vispbar grädde (½ dl + 4 dl)
  • 1 paket hallon (frysta eller färska)
  • 1 paket färska jordgubbar
  • ½ paket färska blåbär

Koka upp ½ dl grädde. När det börjar koka, stäng av plattan och lägg i 150 g av chokladen.

DSC_0046

Rör om i kastrullen tills chokladen och grädden bildar en krämig ganache. Flytta därefter på kastrullen så den inte står på värme.

DSC_0047

Lägg en marängbotten på en tallrik eller ett serveringsfat. Sprid ut chokladganache över hela. Använd en slickepott och var försiktig så att marängen inte spricker. Ställ in i kylskåp i fem minuter medan grädden vispas.

DSC_0048

Vispa resten av grädden hårt. När den är färdig, lägg i hallonen. Om hallonen är färska, mosa dem lite först innan de rörs ner i grädden. Det ger grädden en fin rosa färg.

DSC_0049

Ta ut fatet ur kylskåpet. Bred på halva grädden över ganachen. Använd en palett för att platta till jämt och fint. Det ska se lite halvt slarvigt ut i kanterna så att den ser hemtrevlig ut!

DSC_0050

Lägg på nästa marängbotten och resten av grädden. Bred ut den på samma sätt som tidigare.

DSC_0051

Skär jordgubbarna i halvor. Täck grädden med jordgubbshalvorna – försök sprida ut dem så det finns lite mellanrum. Lägg blåbär i mellanrummen och tryck till för de kan rulla av.

Sist men inte minst, hacka 50 g choklad i fina bitar och strö över frukten på toppen av tårtan.

DSC_0052-Edit

Sen är tårtan färdig och redo att serveras. Den bör serveras direkt för marängen kommer börja smälta till sås efter några timmar.

DSC_0054

Ber om ursäkt för att bilderna inte är så bra – de togs i nattljus tyvärr eftersom jag fixade tårtan till Eurovision. Men jag lovar – den är supergod!

DSC_0056

Hoppas det smakar!

DSC_0057

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *