Mat, Recept

Kikärtsgryta med grön curry

Idag blev jag färdig med mitt examensarbete. Jag och mina gruppmedlemmar lär nog gå ut och äta något trevligt för att fira men jag fuskar och firar själv redan nu. Hur gör jag det? – Jo, med en väldigt god gryta som jag brukar laga när jag har kikärtor hemma. Grytan är en kikärtsgryta med grön curry och har smaker från det thailändska köket. Det är en vegansk rätt så den funkar för alla! Grytan är mustig, krämig och kryddstark – men ändå mild. Min pojkvän som ogillar kikärtor tycker om rätten också. Så ja, detta är definitivt en festlig rätt som man kan ha på matbordet oavsett tillfälle!

Ingredienser (2 stora eller 4 normalstora portioner):

  • 2 msk kokosolja (annan olja funkar också men helst inte olivolja)
  • 200 g kokta kikärtor (ungefär 3 dl)
  • 1 buljongtärning
  • 1 burk lätt kokosmjölk
  • 1 näve limeblad
  • 2 msk grön currypasta
  • 1 näve färsk bladspenat
  • 1 msk persilja

Börja med att steka kikärtorna i lite kokosolja tills de blir genomvarma.

DSC_0037

När det är genomvarmt, tillsätt kokosmjölk, buljongtärning, limeblad och currypasta. Rör om ordentligt medan kokosmjölken blir varm så att buljongen och currypastan löses upp. Låt därefter grytan puttra i fem minuter tills den börjar tjockna lite.

DSC_0038

När grytan tjocknar och börjar nå rätt konsistens, d.v.s. bli mer “grytaktig”, fiska upp limebladen så de inte stör sen när man äter.

Tillsätt därefter spenat och persilja och rör om ordentligt. Grytan kommer börja bli mer gul vid det här stadiet. Låt sedan grytan puttra på svag värme tills den når rätt konsistens. Jag tycker inte den ska vara för tjock men man kan låta den stå på plattan i 15 minuter om man vill. För mig räcker 10 minuter totalt.

DSC_0040

Sen är det bara att servera tillsammans med nykokt ris, gärna jasminris. Visst är rätten vacker?

DSC_0043

Hoppas det smakar!

DSC_0045

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *