Mat, Recept, Tips

Ris i ugn

Min bror är på besök för tillfället och därför har det varit lite svårt att hålla uppdateringen igång som vanligt. Men jag har ändå lyckats skriva ihop ett tips och recept idag. Egentligen är detta mer av ett tips än ett recept men ni får tolka det som ni vill. Detta är även det sista inlägget jag skrev innan juni så alla inlägg efter detta kommer vara helt nya.

Dagens inlägg handlar om hur man kan tillaga ris i ugn. Vanligaste metoden för att fixa till ris är ju att koka det enligt instruktioner på förpackningarna. Men jag tycker om det lilla extra så jag brukar ibland förbereda ris i ugnen. Det är inte bara enklare eftersom man inte behöver röra om utan även godare för man kan få till så himla goda smaker. Riset kommer i slutändan bli någon slags pulao, men man kan även bara fixa vanligt vitt ris utan smaker i ugn. Jag kommer ge två olika varianter som jag brukar göra men ni får gärna testa egna metoder.

Ingredienser (ärtris):

  • 1 buljongtärning
  • 1 dl ärtor
  • 2 ½ msk olivolja
  • 1 finhackad gullök
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 2 portioner okokt ris (1 ½ dl)

Ingredienser (starkt tomatris):

  • 1 buljongtärning
  • 1 msk sambal oelek
  • 2 ½ msk olivolja
  • 1 tomat skuren i bitar (funkar med små tomatsorter med)

Börja med att sätta ugnen på 200 grader. Lägg därefter en buljongtärning i en ugnsform, gärna en långpanna. Fyll därefter ugnsformen med kokande vatten så att det täcker buljongtärningen. Rör om så att buljongen löses ut.

DSC_0007

Tillsätt resten av ingredienserna och rör om. Om det behövs, tillsätt lite mer vatten. Det ska vara så att allt flyter i vatten men det får inte vara för mycket vätska i heller. Jag tycker det räcker om det är ½ – 1 cm vatten över riset.

DSC_0008

Täck formen med aluminiumfolie men lämna en bit öppen. Ställ därefter in formen i ugnen i en kvart.

DSC_0009

Efter en kvart får man börja ta ut riset och kolla så att det är mjukt och att all vätska är borta. Är det inte klart får det stå några minuter till. När riset är klart ska vätskan vara borta samtidigt som riset ska vara mjukt.

DSC_0012

Rör om det färdiga riset så att smakerna sprids ut ifall något sjunkit i formen.

DSC_0013

Sen är det bara att servera som tillbehör till en passande rätt.

DSC_0014

För att visa hur det starka tomatriset ser ut så har jag några bilder på det med.

DSC_0042

Ris i ugn är definitivt en speciell smakupplevelse. Det ger ris med mer tuggmotstånd och mer variation. Hoppas det smakar!

DSC_0043

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *