Mat, Recept

Tomat- och mozzarellagratäng

Ibland gillar jag att laga rätter som är enkla men ändå känns lite lyxiga, eller i alla fall mat som uppskattas trots simpla processer. En av de rätterna är min tomat- och mozzarellagratäng. Det är en väldigt enkel gratäng att laga som innehåller få ingredienser. Den uppskattas alltid av gäster då den är god och mild i smaken. Det enda som är lite jobbigt med rätten är att osten lätt blir trådig så vid portionering rekommenderar jag en vass kniv för att undvika problem!

Ingredienser (3 portioner):

  • 3 portioner pasta av valfri sort
  • 1 ask körsbärstomater
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • ½ dl olivolja + lite till att steka i
  • 1 tsk basilika
  • 1 tsk oregano
  • 2 mozzarellaostar

Sätt ugnen på högsta temperaturen. Koka därefter upp pastan. Medan den kokar, skär körsbärstomaterna i klyftor. När pastan nästan är klar, häll upp lite olivolja i en stekpanna och stek tomaterna och vitlöken.

DSC_0011

När det börjar fräsa till, sänk temperaturen. Låt tomaterna stekas till de blir mjuka och börjar spricka. Vänta tills det blir lite såsaktigt. När tomaterna börjat bilda någon slags röra, tillsätt basilika och oregano till såsen.

DSC_0012

Pensla en ugnsform med lite olivolja. Häll i pastan och såsen där i och rör om ordentligt. Se till så att det sprids ut jämnt.

DSC_0013

Skiva mozzarellaostarna, ungefär ½ cm tjocka skivor. Täck pastan med skivor och sprid ut dem jämnt. Ringla olivolja över det hela.

DSC_0014

Ställ in formen i ugnen tills osten smälter. Det brukar räcka med tio minuter eller mindre. Sen är det bara att servera!

Milt, gott och enkelt – hoppas det smakar!

DSC_0015

2 reaktioner på ”Tomat- och mozzarellagratäng

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *