Mat, Recept

Höstig linsgryta

Linsgrytor är enkla att göra. De är även väldigt proteinrika och perfekta för vegetarianer och veganer. Nu vet jag att min receptsamling redan innehåller ett par linsgrytor, men det blir aldrig fel med en till. Idag tänkte jag skriva om min höstigaste linsgryta som passar utmärkt denna säsongen. Grytan är helt vegansk och räcker länge. Jag brukar ha den i lunchlådan då och då – dessutom hade jag med mig den till ett knytkalas under veckan där den blev en höjdare. Jag älskar min höstiga linsgryta och hoppas att ni gör det också!

Ingredienser (4 portioner):

 • 250 g röda linser
 • 2 msk olja
 • 3 pressade vitlöksklyftor
 • 2,5 cm riven ingefära (färsk) eller 1 tsk ingefärapulver
 • 1 hackad gul lök
 • 1 stor morot (skivad)
 • 1 tsk spiskummin
 • 1 tsk korianderpulver
 • 1 tsk gurkmeja
 • 1 tsk curry
 • 1 tsk chilipulver
 • ½ tsk malen kanel
 • ½ tsk kardemumma
 • 1 grönsaksbuljong
 • 1 paket krossade tomater (ungefär 390 – 400 g)
 • 1 burk kokosmjölk
 • 65 g babyspenat (en påse) eller 6 – 8 frysta “spenatkulor”

Blötlägg linserna i 5 minuter. Sila sedan av.

Häll upp olja i en stor stekpanna eller gryta. Släng i linserna, vitlöken, löken, ingefäran, morötterna och alla kryddorna i stekpannan. Värm upp och rör om ordentligt. Kryddorna ska blanda sig ordentligt med allt annat och löken ska nästan bli transparent.

dsc_0022

Tillsätt därefter buljongtärningen, de krossade tomaterna och kokosmjölken. Rör om så att allt blandas väl. I början kommer grytan se ganska ljus ut. Låt grytan koka upp. Sänk därefter värmen till den lägsta och låt grytan sjuda i 7 – 9 minuter. Tillsätt varmt vatten vid behov (om det börjar brännas vid).

dsc_0023

När linserna börjat mjukna, tillsätt spenaten och rör om så att spenaten mjuknar. Använder man fryst spenat kan det ta lite längre tid.

dsc_0024

När spenaten har mjuknat är det bara att servera. Därmed är även grytan färdig! Vill man ha linserna ännu mjukare kan grytan puttra en stund till. Jag föredrar när linserna har lite tuggmotstånd.

dsc_0025

Ha gärna ris eller något gott indiskt bröd till då grytan är baserad på sydasiatisk daal. Ett tips om man vill ha en stark variant är att ha i lite torkad chili eller sambal oelek tillsammans med kryddorna i första steget! Smakfullt, aromatiskt, höstigt och gott – hoppas det smakar!

dsc_0026

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *