Desserter, Recept

Kanderade äpplen

Dagens inlägg hade jag egentligen tänkt skriva inför Halloween då det handlar om kanderade äpplen – men i Sverige äts även denna desserten under jul så jag passade på att pussla in inlägget mellan båda högtiderna. Kanderade äpplen är äpplen täckta i hård karamell, ungefär som knäck. Till skillnad från svensk kola är denna helt vegansk då den är fri från mejerier – men den smakar exakt likadant som knäck. Dessutom bidrar frukten med en viss syrlighet som sitter som pricken över i:et. Mitt recept är bara ett grundrecept så om man vill kan man garnera sina äpplen också.

Ingredienser:

  • 4 röda äpplen
  • 200 g strösocker
  • ½ dl vatten
  • ½ tesked vitvinsvinäger
  • 2 msk ljus sirap
  • Några droppar röd hushållsfärg (den från Panduro Hobby är vegansk)

Koka upp rikligt med vatten och häll upp i en värmetålig bunke. Doppa äpplena i vattnet i några minuter tills de blir mindre glansiga. Fiska sedan upp dem för att torka dem. Ta bort stjälken. Stick därefter i en blompinne eller två grillpinnar i varje äpple.

dsc_0002

Häll upp vatten och socker i en kastrull med tjock botten. Låt vätskan värmas upp och låt den sedan ryka lite lätt på svag värme i några minuter tills sockret löses upp och blandningen blir transparent.

dsc_0003

Tillsätt därefter vinäger och sirap till blandningen och koka upp. Rör om konstant i fyra minuter.

dsc_0004

När det bubblar till rejält, tillsätt lite hushållsfärg så att kolan inte förstör äpplenas färg senare.

dsc_0005

Efter ytterligare fyra minuter bör smeten ha tjocknat lite. Utför kultest i en liten skål med kallt vatten. Häll i en droppe av kolasmeten för att se om den stelnar eller inte. Det ska bli en ganska hård droppe om kolan är färdig. Annars får den puttra i några minuter till. Testa ofta!

dsc_0006

Om kultestet lyckas, doppa varje äpple i kolasmeten – det här måste gå fort för kolan lär stelna och fastna i pannan! Är kastrullen inte tillräckligt djup får man vrida runt på smeten och äpplet så att det blir kanderat i högsta grad.

dsc_0007

Ställ äpplena på ett bakplåtspapper så att överflödet av kolan rinner till botten. Låt äpplena svalna på pappret i fem minuter. Tänk på att damm lätt kan fastna i kolan medan den stelnar så ha det så sterilt som möjligt i omgivningen. Vill man garnera äpplena kan man göra det men då måste det göras innan kolan stelnar – ha en skål med valfri topping som du doppar äpplena i direkt efter att de doppats i kolan.

dsc_0008

Därefter är det bara att njuta av äpplena. Tänk på att kolan är stenhård så behandla äpplet som en klubba eller börja bita den från skaftet och uppåt då det är mindre kola där.

dsc_0010

Högtidligt, sött, fruktigt och roligt – dessa godbitar är en klassiker i alla engelsktalande länder. Hoppas det smakar!

dsc_0009

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *