Mat, Recept

Svamprisotto

Idag är det sista dagen på året. Gott nytt år till er alla! Hur har ni tänkt fira? Själv har jag aldrig riktigt varit en firare. Det nya året innebär bara en ny kalender för mig. Däremot är nyårsafton min och min fästmans årsdag. Just idag har vi varit ett par i fyra år. Så på ett sätt har jag något att fira idag ändå. Varje nyårsafton försöker jag fixa till en lyxig rätt samt ett restaurangmål. Svamprisotto är en lyxig men ganska lättlagad rätt. Min svamprisotto är väldigt enkel men så otrolig god. Dessutom gör jag den helt vegansk så alla kan njuta av den! Så varför inte fira in det nya året eller något annat med en god risotto på bordet?

Och kära ni, glöm inte att undvika fyrverkerier! Om ni ändå tänker smälla, stanna gärna på en plats och under en bestämd tid – gärna långt ifrån bostäder. Det finns djur som inte klarar sig efter nyårsafton, och om det inte är nog så lider miljön av detta också.

Ingredienser (3 portioner):

  • 1 msk olivolja
  • 1 finhackad gullök
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 3 dl arborioris
  • 1 buljongtärning
  • 8 dl vatten + lite till vid behov
  • 2 stora portabello
  • 4 medelstora champinjoner eller annan valfri svamp
  • 1 dl fruktigt vitt vin
  • ½ tsk svartpeppar

Stek lök, vitlök och ris i lite olivolja i en stor stekpanna med höga kanter, gärna en traktörpanna. Riset ska bli glansigt.

Tillsätt en buljongtärning och vatten. Rör om tills buljongen är upplöst. Låt vätskan därefter koka upp. När det börjar koka, sänk värmen så att det puttrar istället. Låt risotton puttra i sju minuter. Tillsätt mer vatten vid behov.

Skär upp svamparna i skivor eller bitar enligt smak. Stek dem i lite matfett, gärna olivolja. De ska bli genomvarma och glansiga. När de är färdiga kan de ställas åt sidan en stund.

När risotton fått puttra i sju minuter, rör om och smaka av. Riset ska inte vara hårt men det ska finnas tuggmotstånd. Tillsätt vinet, svartpeppar och svamparna. Rör om och låt risotton puttra på lägsta värmen i ungefär sju minuter till. Svampskyn hjälper risotton bli krämig även utan ost.

När risotton är färdig ska riset vara mjukt men ändå ha tuggmotstånd. Rätten i helhet ska vara ganska krämig. Salta vid behov. Sen är det bara servera!

Ha gärna en härlig sallad till risotton. Mitt tips är att ha italienska salladskryddor i salladen.

Smakrikt, festligt, lyxigt och gott – hoppas det smakar, och hoppas att ni får ett riktigt gott nytt år!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *