Mat, Recept

Krämig tomatsås till pasta

Gott nytt år till er! Jag hoppas att det nya året är fyllt av glädje och kärlek för er. Glädje kan komma i alla former när man minst anar det. För min del är mat en form av glädje, så varför inte starta året med lite god mat? Det sägs att pizza är den vanligaste rätten under nyår men allt behöver inte vara så banalt. Idag tänkte jag dela med mig av ett riktigt gott recept på en krämig tomatsås som passar utmärkt till pasta. Såsen är riktigt lätt att tillreda och är väldigt mättande – perfekt för nyår när man inte orkar så mycket. Såsen är lätt att veganisera så jag har med veganska alternativ i ingredienslistan!

Ingredienser (2 portioner):

 • 2 tomater
 • 0,5 röd lök
 • 1 vitlöksklyfta
 • 1 msk olivolja
 • 2 tsk tomatpuré
 • 1 nypa salt
 • 2 krm svartpeppar
 • 2 msk färskost, t.ex. Philadelphia eller Oatly På Mackan
 • 1 msk riven ost av valfri sort som smälter bra (t.ex. vegansk pizzaost)
 • 1,5 dl matgrädde eller havregrädde
 • 1 näve babyspenat
 • 2 portioner kokt pasta av valfritt slag, gärna tagliatelle

Skär tomaterna i små bitar, finhacka löken och pressa vitlöksklyftan. Hetta upp lite olivolja i en stekpanna. Fräs tomaterna, löken och vitlöken i stekpannan. Tillsätt även tomatpurén. Fräs tills löken blir transparent och tomaterna blir genomvarma och “krossas”.

Tillsätt resten av ingredienserna förutom pastan och spenaten och rör om på svag värme. Allt ska blandas ordentligt och bli lent. När osten har smält och blandats i ordentligt ska spenaten i. Stäng av värmen och rör om.

Tillsätt den kokta pastan till pastasåsen. Jag brukar koka upp pastan samtidigt så att man kan sleva över pastan till stekpannan lätt. Då får man med sig lite vätska från pastan med som underlättar vid omrörning.

Rör om ordentligt. Sen är det bara att portionera och servera.

Servera gärna med något fräscht till, t.ex. avokado! Krämigt, mättande, milt och enkelt – hoppas det smakar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *