Mat, Recept

Festligt saffransris

Imorgon är det sista söndagen och sista dagen på detta året. För många innebär det fest och vilda aktiviteter. Hos oss brukar vi nöja oss med lite finare mat och mysigt umgänge hemma bara. Dessutom behöver katten sällskap eftersom han är rädd under nyårsnatten. Så vad kan man äta hemma om man inte ska på fest? Jag tycker att saffran är festligt och tänkte dela med mig av ett recept på mitt saffransris. Det är riktigt gott, färglatt och smakfyllt. Riset är det perfekta tillbehöret till en nyårsmiddag. Dessutom kan man ju äta detta på en fest också! Riset är helt veganskt!

Ingredienser (3 portioner):

  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 2 1/4 dl basmatiris (skölj först)
  • 2 msk olja av valfri sort men ej olivolja
  • 1 finhackad gul lök
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 1 dl frysta ärtor
  • 1 stor morot (tärnad)
  • 1 påse saffran (0,5 g)
  • 1 msk persilja (torkad)
  • 0,75 dl mandelspån

Sätt ugnen på 200 grader. Börja med att koka upp vatten i en vattenkokare. Häll upp det kokande vattnet i en ugnsform. Det räcker med 2 deciliter. Lägg i buljongtärningen och rör om tills den löses upp. Anledningen till detta steget är för att undvika saltklumpar eftersom buljong lätt kan klumpa sig.

Häll i alla ingredienser förutom mandelspån i formen. Täck över med mer kokande vatten så att allt badar i det. Det ska finnas tillräckligt så att det går upp ungefär 1 cm ovanför innehållet. Rör om!

Täck två tredjedelar av formen med aluminiumfolie och lämna en tredjedel öppen. Ställ försiktigt in formen (den är tung och vattnet kan skumpa) i mitten av ugnen. Låt formen stå i ugnen i ungefär 20 minuter. Försök att titta till efter 10 minuter eftersom det kan finnas ett behov av mer vatten.

Efter 20 minuter bör riset vara ganska mjukt. Ta ut formen och dra av folien. Det ska finnas lite vatten kvar, mindre än en halv centimeter ungefär. Strö över mandelspån över riset och ställ tillbaka formen utan någon folie på. Höj även temperaturen till 225 grader (du behöver inte vänta på ugnen innan du ställer in formen).

Låt riset puttra i ugnen i ungefär 5 – 10 minuter. Vätskan ska försvinna helt och mandelspånen ska bli lite bruna.

Sen är det bara att servera riset med något saftigt tillbehör. Det blir extra gott med en fräsch yoghurtsås. Vi brukar servera riset till saftiga Quornfiléer och yoghurtsås med smak av paprika!

Festligt, eller hur? Detta riset går hem hos alla!

Smakrikt, färgglatt, festligt och gott – hoppas det smakar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *