Mat, Recept

Filéer på grön bädd

Efter Japan-resan försökte jag och Joe att äta lite billigare eftersom det sällan är mycket pengar kvar efter en resa på månadsbudgeten. Därav tänkte jag dela med mig av ett billigt recept idag. Jag hade en hel del Quornfiléer hemma och de brukar vara rätt billiga i storpack på Willys. Hade även en hel del grönkål och spenat i frysen eftersom de är standardingredienser för mig. Därav slängde jag ihop några filéer på grön bädd, d.v.s. en grön slags röra som filéerna fick vila på. Receptet är superenkelt och är lätt att veganisera för den som vill ha det veganskt! Dessutom är rätten god och innehåller väldigt bra näringsämnen så den är inte bara snäll mot plånboken men även kroppen!

Ingredienser (2 portioner):

  • 1 msk olja, t.ex. olivolja eller rapsolja
  • 2 dl fryst spenat (det går bra med hackad spenat också)
  • 2 dl fryst grönkål
  • 4 filéer av valfritt slag
  • 1 – 2 dl matgrädde eller havregrädde
  • 1 nypa salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 krm malen muskotnöt

Börja med att hetta upp olja i en stekpanna. När oljan är varm nog, sänk till medelvärme. Sprid ut spenat och grönkål i stekpannan. Placera därefter filéerna ovanpå. Täck stekpannan med ett lock och låt allt värmas i ungefär 5 minuter.

Efter 5 minuter bör filéerna vara mjuka och ganska genomvarma. Ta bort locket och vänd på filéerna. Rör om lite bland de gröna bladen också så att det inte bränns. Låt allt stekas utan lock i ungefär 2 minuter.

Tillsätt därefter resterande ingredienser. Rör sedan om så att allt blandas ordentligt. Om filéerna är i vägen går det bra att lyfta upp dem och ställa dem åt sidan under tiden resten rörs om (glöm inte att lägga tillbaka dem bara).

Låt allt puttra på lägsta värme tills den gröna bädden är genomvarm. Det brukar ta ungefär 2 minuter. Det ska ryka lätt från såsen. Därefter är det bara att servera!

Visst är det vackert? Man kan servera denna rätten till vad som helst. Potatis, pasta, ris, matvete, couscous, bulgur – allt passar! Vi hade ris till!

Milt, gott, krämigt, enkelt och billigt – hoppas det smakar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *