Mat, Recept, Tips

Rostad potatis

Jag älskar potatis och tycker att det är det godaste som finns på vår planet. Man kan göra så otroligt mycket med potatis och allt är underbart. Det är en billig råvara som dessutom kan återanvändas när den blir oätlig. Jag kan skriva en hel uppsats om potatis men jag tänker inte göra det här. Idag ska jag istället dela med mig av ett recept som egentligen är ett tips mer än ett recept.

Rostad potatis är något folk sällan tycker är svårt. De flesta brukar skära potatisen i bitar, klyftor eller inte alls och slänga in i ugnen. Det brukar alltid bli bra vad man än gör, men vad är godast då? Enligt min åsikt finns det ett speciellt sätt som får rostad potatis att bli exceptionellt gott, men det tar lite tid. Fast god mat är värd all möda, eller hur?

Ingredienser:

  • Potatis
  • Salt
  • Matfett att steka i

Börja med att skära potatisen i större klumpiga bitar. Man kan skala potatisen i förväg om man vill men det fungerar lika bra med skal på. Jag skalade min potatis denna gången.

Sätt ugnen på 200 grader.

Placera potatisbitarna i en stor gryta och tillsätt en nypa salt. Täck potatisarna med vatten och koka upp. Låt potatisarna koka i 5 minuter. Sila därefter av och skölj potatisarna i kallt vatten.

Hetta upp matfett i en stor stekpanna. Stek potatisarna på hög värme under omrörning så att ytorna blir glansiga. Om man har skalat potatisarna ska ytorna bli lite gyllenbruna. Det brukar ta 3 minuter på ett ungefär.

För över potatisarna till en ugnsform. Om kryddning önskas går det bra att hälla i lite olja med valfria kryddor och örter. Jag brukar använda lite olivolja och örter. Ska man rosta andra rotfrukter med potatisarna ska de också ner i formen (men de ska inte kokas och stekas).

Rosta därefter allt i mitten av ugnen i ungefär 15 minuter. Därefter är det bara att servera! Potatisen blir riktigt mjuk på insidan men får en god och krispig yta. Detta är den traditionella brittiska metoden för att rosta potatis och det väldigt uppenbart för mig varför britterna älskar det! Det är magiskt helt enkelt!

Ljuvligt, krispigt, och mjukt – hoppas det smakar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *