Mat, Recept

Fylld zucchini

Zucchini är en grönsak som passar till allt. Häromdagen när jag skulle handla mat så råkade jag plocka på mig lite av denna läckerbit för den låg i en låda och tittade på mig. De skrek “köp mig, köp mig” i mitt huvud och jag lyssnade på rösterna. Men när jag väl kommit hem visste jag inte riktigt vad jag skulle göra med dem då valmöjligheterna är i princip oändliga; så det fick bli något väldigt enkelt – fylld zucchini. Det är zucchini som man fyller med lite vad som helst och gratinerar i ugn. Använder man vegansk ost så går det även att veganisera rätten! Det är superenkelt att få till denna rätt samtidigt som den känns lyxig. Så det är något man kan imponera med. Det går att göra samma sak med pumpor också!

Ingredienser:

  • 1 medelstor zucchini
  • 1 dl soltorkade tomater
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 1 msk olivolja
  • 1 dl riven ost
  • Salt
  • Svartpeppar

Notera att tomaterna och oljan kan bytas ut mot sojafärs och krossade tomater för en mer matig variant. Mina är lite mer italienska och användes som tilltugg.

Sätt ugnen på 200 grader. Skär zucchinin på längden så du har två avlånga bitar. Gröp ur dem med en sked. Spara det urgröpta innehållet i en skål. Zucchinihalvorna ska se ut som båtar ungefär.

DSC_0003

Blanda det urgröpta innehållet med olivolja och pressade vitlöksklyftor. Hacka de soltorkade tomaterna i mindre bitar och blanda med “moset”. Lägg zucchinibåtarna i en form och fyll dem med tomatblandningen.

DSC_0004

Täck båtarna med riven ost. För vegansk variant tycker jag Astrid & Apornas Jeezly är bäst. Strö sist över lite salt och peppar.

DSC_0005

Ställ in formen i mitten av ugnen och låt zucchinin gräddas i ungefär 20 minuter, eller tills osten smält och fått en fin yta. Sen är det bara att servera till något gott. Serveringsförslaget nedanför visar buljongmarinerade Oumph filéer, wokad pak choi och avokado tillsammans med zucchinin.

DSC_0008

Hoppas ni gillar denna fiffiga rätt. Den är god, enkel, imponerande och dessutom väldigt hälsosam!

DSC_0007

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *