Mat, Recept

Aloo gobi

Dagens recept är något de flesta stött på när de besökt en indisk restaurang. Det är rätten “aloo gobi”. Aloo betyder potatis och gobi betyder kål. Rätten är alltså potatis och kålbaserad – i detta fall blomkål. Aloo gobi är väldigt populär runt om i världen just för att den är så enkel. Dessutom är den vegansk och äts bland den veganska populationen i Indien och Bangladesh. Dock finns det vissa varianter av rätten där grädde tillsätts men det tycker jag är störtlöjligt för den redan är riktigt god som den är. Rätten är väldigt billig och enkel att göra. Dessutom är den riktigt kalorisnål. Jag brukar äta den när jag inte är för hungrig eller vill äta något lätt. Om man vill kan man ha ris till rätten eller som man gör i Indien – har chapati till. Men jag äter rätten som den är då den innehåller rikligt med potatis. Aloo gobi är en väldigt flexibel rätt så man kan göra lite vad man vill med den. Det är en kryddig rätt med en lång lista kryddor men man kan såklart ändra lite på dem. Dessutom kan man minska mängden vatten i den och ha i krossade tomater om man vill ha en tomatig smak. Här nedan följer i alla fall min version av rätten.

Ingredienser:

 • 8 – 9 små potatisar eller 4 medelstora
 • ½ hackad gullök
 • 1 tsk kokosolja
 • 1 tsk salt
 • ½ blomkålshuvud (hackat), eller 120 g blomkål
 • 80 g eller 2 dl ärtor av valfri sort
 • 1 tsk koriander
 • 1 tsk garam masala
 • 1 tsk kummin
 • 1 tsk spiskummin
 • 1 tsk vitlökspulver
 • 1 tsk malen ingefära
 • 1 tsk timjan
 • 2 tsk paprikapulver
 • 2 tsk gurkmeja
 • 1 tsk chilipulver
 • ½ tsk cayennepeppar
 • ½ tsk citronpeppar
 • 2 tsk persilja

Skär potatisarna i bitar. Vill man så kan man skala potatisarna men vi använder delikatesspotatisar. Tillsätt kokosolja och gullök. Vill man ha en krämig rätt kan man byta ut kokosoljan mot lite kokosmjölk. Lägg allt i en kastrull.

DSC_0002

Häll i salt och vatten i kastrullen. Det ska vara så mycket vatten så att allting täcks plus lite till. Låt detta koka i ungefär 10 minuter.

DSC_0003

Gör under tiden i ordning kryddblandningen. Det är en väldigt lång lista av kryddor men enligt min erfarenhet är det kryddor som finns i de flesta kök.

DSC_0004

När potatisarna fått koka i tio minuter, tillsätt blomkål, ärtor och kryddblandningen. Om det behövs så häll i lite mer vatten. Jag använde mig utav gröna ärtor men man kan ha i kikärter också och då blir rätten mer proteinrik.

DSC_0005

Låt rätten puttra under lock i 5 minuter. Ta sedan bort locket och rör om. Rätten är färdig när det är väldigt lite vätska kvar i kastrullen och såsen blivit lite tjock – ungefär som på bilden ovanför. Sen är det bara att portionera och servera.

DSC_0006

Kryddigt, veganskt, nyttigt, lätt och gott – hoppas det smakar!

DSC_0008

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *