Mat, Recept

Kare

“Kare” är curry på japanska. Inget animefan har nog missat att curry är en av de populäraste rätterna i Japan. Även om kare är otroligt vanligt i Japan och anses vara en av deras mest traditionella rätter så härstammar rätten faktiskt i Indien. Det var britterna som introducerade japanerna till den indiska curryn och japanerna byggde vidare på den. Kare är en slags currygryta som man kan ha till ris. Då kallas rätten “kare rice”. Annars kan man tunna ut den lite och ha nudlar i, oftast udon. Då heter rätten “kare udon”. Vad man än gör så är rätten i grund och botten en väldigt aromatisk rätt med toner av curry och stora bitar av vad man nu har i den. Jag tycker om kare väldigt mycket och har gjort rätten ett flertal gånger. Idag tänkte jag dela med mig av receptet till både soppan och grytan. Receptet är helt veganskt beroende på vilket sojakött man använder. Jag använde Quorn som inte är veganskt men det finns givetvis andra märken så alla kan ta del av rätten!

Tänk dock på att jag använder färdig currybas vilket är det vanligaste att göra i Japan. Men denna kryddbasen bör vara lätt att få tag i hos asiatiska livsmedelsbutiker. Den kommer i tre olika varianter – mild, medium och stark. I grund och botten är alla tre likadana fast med olika hetta bara så det spelar ingen roll vilken man tar.

Ingredienser (gryta, 4 – 5 portioner):

  • 1 grovhackad gullök
  • 4 medelstora morötter
  • 8 små eller 4 medelstora potatisar
  • 300 g sojakött av valfri sort (jag använder en påse Quorn bitar)
  • 1 curryblock (det finns två i varje paket)

Ingredienser (soppa, 2 portioner):

  • ½ strimlad gullök
  • 2 medelstora morötter
  • 4 små eller 2 medelstora potatisar
  • 150 g sojakött
  • ½ curryblock

Oavsett om man ska göra grytan eller soppan så är principerna exakt likadana.

Skär potatisarna och morötterna i bitar. Det får gärna vara lite större bitar så det inte är så finhackat. Jag har delikatesspotatis som inte behöver skalas men andra potatissorter bör skalas. Häll därefter potatis, morötter, lök och sojakött i en stor kastrull.

DSC_0051

Fyll kastrullen med vatten. Ska man ha grytan ska det vara så mycket vatten så att det precis täcker allt innehåll. Ska det vara en soppa ska det vara vatten så att det täcker allt plus lite till. Bilden nedanför visar hur jag gjorde en gryta.

DSC_0053

Låt ingredienserna koka upp och puttra tills potatisarna blir färdigkokta. Ta därefter ut curryblocket.

För att visa hur curryn jag använder ser ut så får ni en bild här nedanför. Varje förpackning innehåller två stycken block. Curryn är helt vegansk!

DSC_0052

Tillsätt curryn till grytan och rör om ordentligt så att curryn löses upp. När allt blandats ordentligt, låt grytan puttra i några minuter på svag värme. Curryn ska bli ganska tjock.

DSC_0054

Gör man soppan behöver inte curryn bli så tjock så då kan den puttra en kortare tid. Koka nudlarna separat medan soppan puttrar.

Sen är det bara att servera.

DSC_0055

Vill man piffa till rätten ska man servera den med japanskt ris som säljs som “sushiris” i Sverige. Vi brukar ha lite sake i riset när vi kokar det.

DSC_0056

Och för den som vill ha det som soppa så häller man upp soppan i djupa skålar och placerar nykokta udon ovanpå som får sjunka ner.

DSC_0001

Kryddigt, smakfullt och enkelt – jag förstår varför japaner blir tokiga av kare. Hoppas ni också blir det!

DSC_0057

2 reaktioner på ”Kare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *