Mat, Recept

Wokade grönsaker

När man har lite grönsaker kvar i kylskåpet tycker jag att det passar bra med en wok. Där kan man ha i vad man vill och smaksätta med valfria kryddor eller såser. Idag tänkte jag dela med mig av ett recept på hur jag räddar grönsaker i kylen. Receptet är helt veganskt så det passar alla!

Ingredienser (4 portioner):

 • 2 msk valfri mild olja, t.ex. solrosolja, rapsolja eller matolja
 • 230 – 270g naturell tofu, tärnad
 • 2 dl broccoli eller ett halvt broccolihuvud i buketter
 • 1 paprika, strimlad
 • 1,5 dl strimlad vitkål
 • 1 näve sockerärter
 • 10 cm purjolök, skivad
 • 2 msk sesamolja
 • 3 msk sojasås
 • 1,5 dl sweet chilisås
 • 1 dl cashewnötter

Hetta upp en stor stekpanna med lite mild olja i. Släng i alla ingredienser förutom sesamoljan, såserna och nötterna. Stek på medelvärme i ungefär 5 – 7 minuter. Allt ska bli glansigt, genomvarmt och bli aningen mjukare. Det får dock inte bli för mjukt eftersom tuggmotstånd är att föredra. Tänk på att tina alla grönsaker först om de är frysta.

Tillsätt resterande ingredienser och rör om ordentligt. Stek allt på svag värme i 3 – 5 minuter. Önskas mer hetta kan man tillsätta lite sambal oelek eller sriracha, så smaka gärna av.

Sen är det bara att servera woken! Den passar utmärkt tillsammans med ris eller nudlar. Om man vill kan man röra ner nudlar direkt i woken men då får man öka mängden såser med 50%. Jag brukar äta woken tillsammans med ris eftersom jag alltid har det hemma.

Rätten gör sig även utmärkt i lunchlådan och håller sig väldigt bra i kylskåpet i en vecka. Fryser man in den håller den i minst två månader!

Enkelt, smakfullt, ekonomiskt och gott – hoppas det smakar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *