Milda grytor är svårslagna. De är enkla, värmande och krämiga. Jag älskar en mild gryta tillsammans med ris. Mums! Idag tänkte jag dela med mig av en enkel och mild currygryta som smakar mycket men inte är så stark. Man kan givetvis göra den starkare genom att tillsätta t.ex. sambal oelek eller liknande men jag gillar min så mild som möjligt.
Ingredienser (4 portioner):
- 1,5 msk olja att steka i
- 300 g grytbitar, t.ex. Quornbitar
- 2 medelstora morötter
- 1 paprika i valfri färg
- 1 gul lök
- 2 tsk paprikapulver
- 1,5 – 2 msk currypulver
- 1 tsk garam masala
- 1 buljongtärning
- 2 – 3 dl matgrädde eller havregrädde (man kan även använda kokosmjölk om man vill ha en lite mer thailändsk smak)
Tärna paprikan och morötterna och grovhacka löken. Hetta upp oljan i en stekpanna eller traktörpanna och stek grönsakerna tillsammans med grytbitarna tills allt får lite färg (cirka 7 minuter).
Rör ner kryddorna och se till så att allt blandas väl. Tillsätt en skvätt vatten om det börjar brännas.
Tillsätt resten av ingredienserna och rör om så att buljongen löses upp. Låt därefter grytan puttra på svag värme i 3 – 5 minuter.
Sen är det bara att servera tillsammans med ris! Grytan passar perfekt i lunchlådan och blir ännu mer smakrik dagen efter.
Krämigt, smakrikt, milt och gott – hoppas det smakar!