Jag fortsätter med ett till veganskt recept denna Veganuari. Idag ska jag dela med mig av kimchi fried rice. Kimchi är en färdig fermenterad grönsaksblandning som man kan köpa i alla svenska livsmedelsbutiker så detta är ingen rätt man behöver specialingredienser till. Jag fick inspiration till rätten från en bok som heter “Vegan Japaneasy” skriven av Tim Anderson. Jag har modifierat receptet efter smak och mina allergier men om ni har möjligheten så rekommenderar jag att ni köper boken. Det är en väldigt bra receptbok på japanska rätter som är helt veganska.
Kimchi fried rice beskrivs av Tim Anderson som “fyllekäk”, eller något med någorlunda hetta och östasiatiska smaker som ska vara mättande efter en jobbig kväll. Nu är jag en nykterist men jag älskar rätten och tycker att alla borde prova den! Den är kryddig och värmande!
Ingredienser (4 portioner):
- 2 msk neutral olja
- 1 röd lök
- 4 vitlöksklyftor
- 250 – 300 g vegansk korv (jag använder Peas of Heaven Prinskorv)
- 2 pak choi
- 4 salladslökar
- 2 gröna chilifrukter
- 215 g kimchi
- 4 portioner färdigkokt östasiatiskt ris (gärna ångat några timmar eller dagen före)
- 0,5 dl sojasås
- 2 tsk sriracha (kan minskas eller uteslutas för mindre hetta)
- 1 msk mirin
- Garnering: vegansk majonnäs och rostade sesamfrön
Börja med att förbereda alla ingredienser. Grovhacka den röda löken och vitlöksklyftorna. Skiva korvarna, gärna snett. Skär pak choi i mindre bitar. Skiva salladslökarna men dela på skivorna: ha de ljusa skivorna till stekning och de gröna delarna till garnering. Rensa chilifrukterna och skiva dem tunt. Spara hälften till garnering och hälften till matlagningen.
Börja med att hetta upp olja i en wokpanna eller stor traktörpanna. Fräs lök och vitlök tills allt blir glansigt och transparent.
Tillsätt korv och stek i några minuter på medelvärme. Korven ska bli genomvarm.
Tillsätt därefter pak choi, de ljusa salladslöksskivorna och hälften av mängden grön chili. Fortsätt steka under omrörning på medelvärme tills pak choibladen blir mjuka.
Tillsätt därefter kimchi och stek på låg värme tills vätskan nästan är helt borta.
Släng därefter i ris, sojasås, mirin och sriracha. Bryt upp riset försiktigt och rör sedan om så att allt blandas ordentligt. Fortsätt röra om tills allt blir genomvarmt.
Sen är det bara att servera! Garnera rätten med de gröna salladslöksskivorna, resten av den gröna chilin, rostade sesamfrön och lite vegansk majonnäs.
Rätten passar även utmärkt i lunchlådan men spara gärna garneringen i en separat behållare då.
Kryddigt, smakrikt, hett, värmande och riktigt gott – hoppas det smakar!