Dill är en ört som jag alltid kopplar till Sverige. Det är för mig, en fräsch och frisk smak av det svenska köket. Därav tänkte jag dela med mig av ett recept på en riktigt smarrig dillgryta. Jag har alltid torkad dill hemma och väldigt ofta färsk dill också. Grytan fungerar lika bra oavsett vilken sort man väljer. Den är vegansk, billig och snabblagad så den passar perfekt en stressig dag. Den gör sig utmärkt i lunchlåda också. Grytan är egentligen ganska simpel men har mycket smak och glädje att bjuda på.
Ingredienser (4 portioner):
- 1 msk olja av valfri sort
- 1 finhackad gul lök
- 1 pressad vitlöksklyfta
- 300 g vegetariska grytbitar av valfri sort (jag använder Quorn som är lakto-ovo-vegetariska)
- 1 grönsaksbuljongtärning, fond du chef eller 1 msk grönsaksfond
- 1 tsk torkad dill eller 1 dl färsk hackad dill
- 1 dl kokhett vatten
- 3 dl havregrädde
- 150 g fryst broccoli
- Salt och peppar efter smak
Hetta upp olja i en stekpanna och fräs lök och vitlök tills allt blir transparent. Tillsätt därefter grytbitarna och stek på medelvärme tills bitarna får lite färg.
Lägg buljongen och dillen i en skål.
Lös upp buljongen genom att tillsätta kokhett vatten. När den är upplöst, tillsätt havregrädde i skålen och rör om till en sås.
Tillsätt broccoli i stekpannan och häll därefter över såsen. Rör om ordentligt så att allt blandas och låt grytan sjuda i 10 minuter på svag värme. Broccolin ska bli genomvarm och såsen ska bli tjockare. Salta och peppra efter smak!
Sen är det bara att servera grytan! Den fungerar till potatis, ris, couscous, matvete och lite mer. Jag serverar den med antingen ris eller matvete.
Krämigt, örtigt, friskt, enkelt och gott – hoppas det smakar!