Mat, Recept

Goguma-bap

Idag tänkte jag dela med mig av ett koreanskt recept. Jag tror inte att jag har skrivit något om koreansk mat tidigare. Oftast tänker man på kött när man hör ”koreanskt” då deras grillrätter är väldigt populära, men det behöver inte vara så. Det finns mycket gott i det koreanska köket som är vegetariskt och till och med veganskt. Receptet jag tänkte dela med mig idag är rätten ”Goguma-bap”. Det är en vegansk rätt som äts som comfort food i Korea väldigt mycket. Rätten är ganska grötig och är lite som en koreansk risotto om man nu vill ha något att jämföra den med. Vill man ha något som är skonsamt för magen är Goguma-bap perfekt. Den är enkel att laga och är väldigt mättande.

Ingredienser (2 portioner):

  • 1 dl ris av valfri sort, gärna sushiris (detta är vanligt i Korea)
  • 1 tärnad sötpotatis
  • 1 nypa salt
  • 3/4 dl sojasås
  • 1 hackad salladslök
  • 10 cm hackad purjolök
  • 1 tsk socker blandat med 2 tsk risvinäger eller 1 msk mirin
  • 2 msk sesamfrön
  • 2 cm riven ingefära
  • 1 pressad vitlöksklyfta

Skölj riset ordentligt. Häll därefter ner det i en gryta tillsammans med potatisen och saltet. Täck med vatten och låt det koka upp. Koka gärna under lock. Tillsätt vatten vid behov. Det ska inte finnas för mycket vatten eftersom rätten inte ska silas sen.

Blanda övriga ingredienser i en skål till en slags sås. Vill man ha lite hetta kan man tillsätta sambal oelek men det hoppar jag över i detta receptet.

När riset är klart ska potatisen vara någorlunda mjuk och riset ska vara kokt. Det ska inte finnas mycket vätska kvar utan det ska se ut som en risotto ungefär.

Portionera risblandningen i skålar. Häll därefter över såsen. Strö gärna lite extra sesamfrön på toppen som garnering.

Enkelt, gott, värmande och milt – hoppas det smakar!

2 thoughts on “Goguma-bap

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *